Elegáns öszvér – Honda NC750D Integra teszt

Új motor teszt
2014. október 10., péntek - FeR1

Felfrissült az Integra, a Honda sikeres elegye, amely egyesíti magában a motorok és robogók jó és rossz tulajdonságait egyaránt.

Hirdetés


Cimkék: , , , , , ,


Hozzászólások (17 hozzászólás)

XYZ -
Kár a láncért,az nagyon nem való egy robogóra.

Csaba -
Az egész NC famíliából ez az egyetlen amelyiknél nem fog el a rosszullét. Talán, mert nem azt akarják lenyomni a torkomon, hogy ez egy kiváló MOTOR! Mellesleg ez még valahogy ki is néz a CTX-hez viszonyítva…

verpe -
Szerintem túl van árazva, de kinek-mi az olcsó.

Macko -
Érdekes, nekem meg ez jön be a legkevésbé… Annyira sehova nem tartozik, tényleg az jön le nekem belőle, hogy nem találja a helyét. Láttam már utcán olyat, amit körbe feldobozoltak (gyári rendszerrel!) – valami egészen szarkasztikus látvány. 🙂

gigerpaul -
kell egy integra. a japánok nagyon eltalálták ezt a motort.

rhinoeli -
Szia, Feri! Látom, írtad, hogy már alacsony fordulatnál jól húz. Egy ismerősöm vett most egy fél éves, 3000 km-t futott Integrát. Én is kipróbáltam… “D” állásban már 50-60 km/h sebesség körül felvált hatodik fokozatba, amivel még nem is lenne gond, hiszen így lehet tényleg 4 liter alatt fogyasztani. Ha viszont ebben a fokozatban húzok egy fél-kétharmad gázt, a motor valami olyan őrületes kínlódásba és rángatásba kezd, mintha ugyanezt tenném egy sor4-es hatszázason 1000-es fordulatnál. A szalonban nem túl meggyőzően, de azt mondják, “ez ilyen”. Tapasztaltál valami hasonlót?

rhinoeli -
Ha akkora gázt húzok, hogy visszaváltson 5. vagy 4. fokozatba, akkor 4000-5000-s fordulat körül már kisimul, kisebb fordulaton viszont szenved. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy “ez ilyen”.

avarmen -
Pedig ez ilyen. Nagyon nehéz megszokni, főleg egy normális motor után. Megoldás: bele kell nyúlni és kézzel kell visszapakolgatni. Ez a motor szerintem CSAK elővárosi ingázásra való. Miután megvettem, győzködtem magam, hogy ez bizony motor (egy Akra valóban erősíti a hang mellett az illúziót is) , és jó lesz ez hegyre is, meg belföldön túrázni, de be kellett látnom, hogy tévedek. Egyszerűen sótlan.

Macko -
Igen, ez a DCT váltók jellegzetessége. Az 1200-eseken is így működik: vagy hamar felkapcsol, és szerpentinen kevés a dinamika kanyarokból kifelé (D-ben), vagy szétforgatja a blokkot, és minden egyeneseben harmadikban mész (S-ben) – vagy átteszed teljesen manuálisba. A sorkettes blokknál meg sokkal jobban kijön ugyanez a jelenség, mint a V4-eseknél. Ezzel együtt szerintem nem rontja le a mindennapi használhatóságot, meg kell szokni és alkalmazkodni hozzá. Kompromisszumok nélkül nincs élet. 🙂

avarmen -
Annyival egészíteném ki, hogy D-ben és S-ben is bele lehet nyúlni manuálisan, és ez az említettek miatt nagyon hasznos. Engem ami még ennél is jobban zavart, az városban, D-ben, lépésben a szűk kocsisorok között. Teljes káosz a hajtáslánc bizonytalansága miatt. Egyesben araszolsz, majd kigyorsítasz, felvált, közben elkezded hátul fékezni mert készülsz egy szűk manőverre, és amikor megvan az ív, a lendület, visszakapcsol, és szétesik az egész manőver. Erre nekem csak a manuális üzemmód jelentett megoldást, azzal viszont tökéletes.

Macko -
Igen, csak akkor minek DCT? Tréningen nálam okozott nagyobb bajt is amúgy. Azóta nem tartom túl nagy becsben a rendszert…

XYZ -
Macko Ez bennem is megfogalmazódott,olvasva a DTC gebaszokat. Amúgy mi történt a tréningen?

Macko -
Még 2012-ben egy nagyon tapasztalt motoros társunk volt egy kölcsönkapott Crosstourerrel. Vészelkerülés közben ugye be kell húzni a kuplungot (ennek az az oka röviden, hogy a többszöri nagyon gyors és intenzív terhelésváltás közben van olyan pillanat, amikor szinte semmi leszorítóerő nincs a kerekeken, és ilyenkor nagyon fontos a teljesen semleges, hajtási befolyásoktól mentes motor) – viszont ezt ő nyilván nem tudta megtenni. Az történt, hogy a lehető legrosszabb pillanatban az automatika visszarakott egy fokozatot, ettől odalett a hátsó kerék tapadása – miközben a motor nagyon szélsőséges helyzetben volt. Sanyi hihetetlen lélekjelenléttel valahogy összeszedte és elkerülte a bukást – pedig az nagyon csúnya lett volna! Amúgy még Münchenben hallottam anno egy mondást – igaz, akkor még csak autóra: instruktornak soha nincs automata járműve, mert néha nagyon fontos, hogy ott legyen az a kuplung! 🙂

XYZ -
Nem túl bizalomgerjesztő. Ha már mindenképpen automatát vennék az tuti CVT lenne.

avarmen -
Két érvet tudok felhozni mellette. Egyik, hogy a használat 85%-ában nagyon kényelmes az automata, a másik, bár nem tudom, mekkora szerepe lehet ebben a váltónak, az a fogyasztás.

Macko -
A váltónak annyi szerepe van, hogy véletlenül sem forgatja fölöslegesen a motort. Hogy nem minden a DCT, arra bizonyíték hirtelen kettő is beugrott. 1. A sima váltós NC700X sem evett 3,5 fölött. 2. A V4-esen a DCT sem segít fogyasztásilag. 🙂

Szavazás: szerinted melyik a 2014-es év tesztmotorja? – Onroad.hu -
[…] Honda NC750D Integra – elegáns öszvér […]

Előző bejegyzés

Októberi Onroad túra: irány a Tatai vár

2014. október 06., hétfő
Meghívó

Következő bejegyzés

Csehország és Prága a Duna mentén

2014. október 14., kedd
Túrabeszámoló

Ezeket olvastad már?

Már csak néhány napig jelentkezhetsz a csodaszép tizedik 48 órás túrára

2018. július 17., kedd

A BMW-Onroad.hu48h idei, jubileumi túrája Erdélybe megy. Most nem a sok kilométer a cél, hanem a csodás környezet és történelmünk megismerése. Motorral.

Elolvasom »
Meghívó

Masszív mobiltartó: Kappa Smart Clip bemutató és menetpróba

2018. július 16., hétfő

A mobil telefon megfelelő elhelyezése a kormányon előnyös: navigálni is jó és kommunikálni is. A Kappa Smart Clip kiváló alternatíva erre.

Elolvasom »
Kiegészítő teszt

Új biztosítási szolgáltatás nekünk, motorosoknak: elindult a Moto® Angyal

2018. július 06., péntek

A Moto® Angyal már napi 68 forintért egészen komoly anyagi biztonságot ad akár motoros, akár más baleset esetén. Sok előnye van, ismerd meg!

Elolvasom »
Biztonság

DCT a gyakorlatban: Honda NC750X 2018

2018. július 03., kedd

Sokan hangoztatják, hogy az NC sorozatot csak a duplakuplungos automata váltóval szabad megvenni. De vajon miért gondolják így, és egyáltalán igazuk van? A 2018-ra felfrissített NC750X-en keresztül mutatjuk be gyakorlatias oldalról a DCT működését.

Elolvasom »
Váltó

Hirdetés