Vitatható biztonság

Biztonság
2011. június 14., kedd - Macko

Nem férhet hozzá kétség: elvétve találni olyan motorost az utakon, akire ne férne nagyon rá egy ilyen jellegű továbbképzés. Kipróbáltuk a Honda gyári tréningjét.

Hirdetés


Cimkék: , , ,


Hozzászólások (23 hozzászólás)

bundas113 -

jó dolog


manko92 -

Előszőr is nagyon hasznos egy cikk ez
Másodszor a tanfolyam következő szintjeinek témaköréről lehetne egy hasonló cikk?
A fékteknikával kíváncsi leszek ki fog egyet érteni.
Szerintem sem így kellene : a kuplungot reflexből behúzza az ember és a motorfék meg elhanyagolható(szerintem).
 A hátsó féket azért kell hamarabb behúzni, hogy az első kerékre kerüljön több súly és nőjjön a tapadás?

 

DE ami leginkább kérdés!!!!!!
Mi a fenének kell jobblábunkal felszálláskor a fékre lépni?
azzal a lendülettel már tovább is borulunk ha nem rakjuk le a lábunkat!?!?

ha már úgy is húzzuk az első féket

 

Akarok még ilyen cikket!!!!!!!


Macko -

Ha meghívnak a második szintre, biztosan lesz cikk arról is.

A fékezésnél pontosan az a hátsó fékkel indítás tematika szerinti lényege, amit írtál.

Felszálláskor azért lépek a hátsó fékre, mert csak akkor teszem le a jobb lábam, ha meggyőződtem róla, hogy nem lopták ki a lábam alól a csatornafedlapot vagy nincs murva amin elcsúszhatnék. Legalábbis ezt tanultuk.


eko -

“Ez pedig a helyes testtartás: karok lazák, combból és derékból tartom magam. A hátam is mindig kicsit görbe, hogy a futómű felől érkező ütések kevésbé terheljék a gerincemet” 

Mit várunk el a gyógyszergyártó cégektől?

A terhelés tompításában kiemelt szerep jut a felső képen megfigyelhető “S” alakú természetes gerincgörbületeknek. A nyaki és az ágyéki szakaszon a gerinc előre, míg a háti és a keresztcsonti részen hátragörbül, rugóként tompítva a mozgás során jelentkező “zökkenéseket”. 
A gerinc akkor a legellenállóbb a terheléssel szemben, ha az élettani “S” alak nem változik meg. 
Ha a egy adott mechanikai hatásra a gerinc terhelését álló helyzetben 100%-nak vesszük, akkor ülő helyzetben ugyanez a hatás 140%-os, míg görnyedten ülve 200%-os terhelést jelent gerincünk számára.


Igyekezzünk a bemutatottal ellentétben mindig egyenes háttal ülni a motoron!  
(Persze vannak olyan motortípusok, ahol ez kivitelezhetetlen.)
De nem véletlen, hogy a nagy túragépeknél ez a tartás a legtermészetesebb.

 

 


eko -

Szerintem simán túl tudod fékezni a hátsó kereket akkor is, ha nincs behúzva a kuplung.

Fékkel könnyen le lehet fullasztani. Viszont hamár lefulladt, hiába engeded el a féket, a kerék nem-, vagy csak nehezen forog újra. Aminek következtében – ha még nem estél el, – ott állsz egy veszélyes szituáció közepén egy  lefulladt motorral..


Vojni -

Tudom, hogy az ilyen tréningeken szoktak különböző “trükkös” gyakorlatokat végezni bemelegítésként, de hogy a bal lábunk folyamatosan a féken legyen az mindenen túl tesz. 🙂

 


Macko -

Ilyen stunt mutatvány nem kellett művelni.

Köszi hogy figyelsz a részletekre, javítottam!


Macko -

Erről én azt gondolom, hogy azért hagyni a motort hajtani a hátsó kereket, hogy én nehogy túlfékezzem azt, egyszerű bolondság. Mennyivel életszerűbb oldani a kuplungot és csökkenteni a fékerőt, nem?


Vojni -

Ezt a felszállást indokolták valahogy? Nekem nagyon körülményesnek tűnik.

Nálam első fék, felül (mindkét lábbal a talajon) és oldalsztender.


Solymi -

Macko!

Én is részt vettem azen az oktatáson, és a kuplung utolsó pillanatban történő behúzása vészfékezéskor nem csak a motorfék hatása miatt fontos, hanem így nem blokkol be a hátsó kerék (könnyen), mert a hajtáson keresztül a motor nem engedi. Állítólag…. 


galoscsabus -

Ha már megemlített Mackó a képalában 🙂

Az, hogy a “ráhasalós-meghágós” mutatványnak térdficam és immáron két és fél hónapja húzódó szenvedés-nyűglődés-fájdalom lett a vége, részben a lábbelinek is köszönhető.

Én akkor a “dirt” terepes képzésre érkeztem és ennek megfelelően kemény, merev cross csizmát viseltem.

A fenti képpel ellentétben (ahol Viktor lába rendesen, a motor felé mutató lábfejjel és síkban álló térdízülettel áll) a terepes csizmával nem tudtam olyan stabil talajfogást elérni a betonon, amilyen ehhez a gyakorlathoz kellett volna.

(Igaz, az oktatónk is szétálló lábakkal végezte a gyakorlatot, csak neki komoly térdgép tartotta fixen a térdét. lásd a képet) 

És a leg kritikusabb pillanatban az addig is enyhén “kacsában” álló jobb lábfejem kifordult oldalra. (Ebben a pillanatban készítette rólam a képet az egyik nebuló társam)

Ebben a pillanatban a leggyengébb láncszem a térd lett, hiszen a bokát mereven tartotta a csizma, a csípőnek pedig ennél több kell ahhoz, hogy engedjen.

Így a térdízület adta meg magát.

 

Habár a fékezéssel kapcsolatos álláspontjukkal nem értek egyet (miként a behajtott oldaltámaszos felszállással sem), de aki teheti menjen el a képzésre.

Kárát biztosan nem fogja látni.

(Csak hagyja otthon a crosscsizmát :-))) )


szentpetike -

Lehet, hogy az én készülékemben van a hiba, de én négy ujjal fékezve nem tudom megfelelően finoman adagoli a fékerőt, és sokkal biztonságosabbnak érzem, ha a gyűrűs és a kisujammal végig stabilan fogom a kormányt.Egy jó(netén szervós) fékkel ellátott motornál nemigen van arra szükség, hogy izomból rángassuk a fékkart.


dave -

Forgalomban két ujjam mindig a féken van.
Három olyan esetem is volt, amikor biztos ütközés lett volna a vége, ha csak akkor állok neki átpakolni az ujjaimat a fékkarra.

Kétszer ajtót nyitottak elém, egyszer pedig kis tempónál satuzott egy autó előttem. Mindhárom esetben centikre álltam meg a másik járműtől és levegőben volt a hátsó kerék. (Pedig szándékosan még sohasem stoppieztam – motorral)

A négyujjas fékezésnek van értelme – pályán. Állítólag a MotoGP világában többen is így fékeznek. Ott a versenyző tudja mikor fogja a féktávot kezdeni, kevesebb a váratlan helyzet, és nincsenek olyan úthibák amik kitépik a kormányt a kezéből. Budapesten ugye…

Az sem véletlen, hogy a profi krossz és trial motorok legtöbbször kétujjas fékkarokat kapnak. DH bringákhoz nem is létezik négy ujjas kar…
downhill bike vs enduro moto


Hege -

Két héttel ezelőtt vettem részt én is ezen a képzésen. Szerintem az alapár elég drága a két napért, de a motorkiállítás idején lehetett fél áron jelentkezni. Ennyiért (22,5eFt) viszont mindenképpen megérte. Ami nem tetszett, hogy sok volt a pihi, beszélgetés, sztorizgatás. Helyette több motorozás jobb lett volna. Korábban egy saját cégnél szervezett oktatáson is részt vettem, amit egy motoros rendőr oktató tartott. Na ott du.-ra alig vártuk, hogy kicsit leszállhassunk a gépekről. Egy nap alatt többet gyakoroltunk, mint itt a hétvége alatt.  Ettől eltekintve mindenkinek ajánlom, mert egy jó hangulatú légkörben, jó motorokkal lehet minőségi pályán tesztelni a tudásunkat.


godofspeed -

Akkor hogy is volt az a hozzászólásod az ABS-es BMW-s cikkben? Mikor úgy leugattál?-)))

Macko: ”…a helyes fékezés NEM A HÁTSÓ FÉKKEL INDUL!!!

Legalább hülyeséget ne beszélj légyszíves.”

http://www.onroad.hu/hir/bmw-ezentul-csak-abs-szel.html

 

Ejjjnyebejnye…

:-)))))

 

 


Macko -

Nem értek egyet továbbra sem azzal, hogy hátsó fékkel indítsuk a fékezést. Elhiszem, hogy ezzel beterheled az első futóművet, de azt ugyanúgy megteheted egy progresszíven indított első fékes lassítással, amivel egyúttal sokkal nagyobb fékerőt viszel az aszfaltra, mint csak a hátsóval. Szóval ezzel a technikával fékutat vesztesz, ha tetszik, ha nem. Amit pedig egyszer elvesztettél, azt a büdös életben többet nem találod meg, az egészen biztos!

Szóval én egyelőre kitartok azon álláspontom mellett, hogy a helyes vészfékezés az első-hátsó együttes használatával indul, és tart a megállásig. Mindezt az első pillanattól behúzott kuplunggal végrehajtva. Majd ha valaki meg tud győzni ennek az ellenkezőjéről, változtatok a nézetemen, de erre egyelőre nem került sor.


Helmets on -

“felveszem a motort oldalsztenderről, azt be is hajtom, négy ujjal fogom az első féket, kifordítom a kormányt jobbra, majd felülök a gépre. ………… Csak ezek után indítom be, rakom sebességbe, nézek hátra és lendülök neki”

 

Na ez azért már ilyen  vicces erölködésesdinek tűnik..”mutassunk valami mást és adjuk el, mintha mások tudnák rosszul” féleség.

Semmi logikát nem látok benne őszintén szólva.

Sőt, még rosszabb mint a sima’ felülök, behajtom….’ gyakorlat.

 

Mintha elöbb üresbe tennénk az autót, kiengednénk a kéziféket és utánna szállnánk be.

 

 

“mintha két ujjunkkal folyamatos fékkészenlétben motoroznánk”

 

Eléggé fárasztó poziciója az ujjunknak, nem beszélve arról hogy nem minden fék kéttujjas ( sokszor még veszélyesebb is főleg tapasztalatlanabbak számára)….na meg még ha rá is huzzhatja az ember az ujjára a kart, akkor esélytelen.

Pláne elgémberedett ujjakkal gyorsan reagálni…..

 

A kétujjas fékezésdit a magam részéről a legtöbb esetben egy elterjedt divatos jelenségnek tartom csupán.

(kb mint a seggel kiülés kanyarba….sokszor tényleg feleslegesen)

 

Ha a “készenléten” múlik a dolog az már régen rossz….

 

 

 


Macko -

Ha a “készenléten” múlik a dolog az már régen rossz….

Az a baj, hogy a vészhelyzetekkel kapcsolatban nincs olyan, hogy “régen rossz”. Az egyszer csak jön, általában igen váratlanul, és a legapróbb részlet, amelyet te előzetesen a kivédésére fordítasz, lehet hogy éppen az életedet menti meg. Hogy kényelmetlen-e a fékkészenlétben motorozás? Nyilván elsőre igen, éppen úgy, mint a helyes üléspozíció az autóban. Ott sem sok múlik rajta, csak esetenként az életed… Ezért meg kell szokni, és így kell élni. Vagy lehet bízni a szerencsében!

Egyébként a két ujj kontra négy ujj kérdésben éppen tegnap beszélgettem Sági Tiborral, aki az egyik legnagyobb rutinnal és instruktori múlttal rendelkező motoros rendőr oktató. Tudott újat mondani ezen a téren. Úgyhogy bízom benne, rövidesen az ő képzési rendszerét is be tudom mutatni itt az Onroadon.


Helmets on -

Én még mindíg azt mondom az a biztosabb ha úgy próbálunk védekezni a váratlanabb helyzetek ellen hogy lassabban, körültekintőbben megyünk.

(Ez MO-on nem jellemző….lehet őket megnyugtatja a kétujjas technika…)

 

És akkor máris megvan az a “6-7 méter” a négyujjassal.

Amúgy az is fontos hogy biztosan érezd a motort…nálam ez fékkészenléttel nem megy…ha valami kényelmetlen az nem biztonságos.

Plusz nem is tudom két ujjal könnyen behuzni mert kicsi az erőkar.

 

Rossz minőségű, kátyús úton pedig jobb ha minden ujjunkal markuljuk a kormányt a hátsó fék úgyis ott van “lábalatt” meg nem is érdemes laza talajon az első féket túlzottan használni.


Azért majd elolvasom mit mond a rendőrbácsi.

 


 


godofspeed -

Macko,

minek veszekedni, ha verekedni is lehet?
Várlak holnap 10-től a Motorrad Suzuki nyíltnapján.

Csak vicc volt persze a verekedés:-))))

A meghívás mindenkinek szól. Kinn leszek cimbikkel, ha jöttök, találkozunk.
Megismertek majd. Fullcarbon bandit 1200-vel leszek.

 


Manó -

 Gyerekek, ami lejön az egészből: a motorozás nem egzakt tudomány.

 Persze vannak alapigazságok, de lehet, hogy jön valaki, aki a látszólag helytelen  technikájával jobban csinálja. Lehet, hogy pl. Bitter Sanyit kéne megkérdezni, hogyan fékez 300-ról 30-ra.

 A vezetéstechnikai elemek fontosságával egyébként egyetértek, de a  ”hogyan üljünk fel a  motorra” valóban felesleges okoskodásnak tűnik számomra is (közel  30.000 km után) persze lehet, hogy valakinek ez is hasznos.

A fékezés nálam ideális esetben: hátsó láb fékkészenlétben “lebeg”. Kettő (de legalább egy) ujj mindig az első féken. Mindkettővel kezdem a fékezést, hátsót csak érzéssel, elsőt progresszíven egyre erősebben. Kuplung reflexből behúz vészfék estén. Ez leginkább Mackó álláspontját közelíti meg.

Nem ideális esetem egyszer volt, többet nem szeretnék

(csendben megjegyzem: a motorfelállítás4 egyszerűen baromság, ha túl nagyot emelsz, már át is borult a másik oldalára) -persze ez sem egzakt kijelentés


Vojni -

Én motoros rendőrtől úgy tanultam, hogy hátsó fékkel indítasz és utána első. Amin egyébként folyamatosan rajta van két ujj, szóval nem kell kinyúlni érte. Kuplung rögtön az elejétől.

A leszállásnak nincs valami speciális technikája? Le kell szállnom, hogy oldalsztenderre tegyem?


Lombardo -

Én is voltam pár éve ezen a képzésen, számomra nagyon hasznos volt akkor teljesen kezdő motorosként.

Azóta eltelt pár év és pár tízezer km de még mindig hasznosnak tartom az ilyen tréningeket. Igaz azóta nálam a Pitykemotor képzései viszik magasan a prímet! ;)


Előző bejegyzés

Modern klasszikus

2011. június 09., csütörtök
Teszt: Triumph Bonneville

Következő bejegyzés

Hivatalosan is visszatért a megtörhetetlen Erik Buell

2011. június 17., péntek
Újdonság

Ezeket olvastad már?

Kell ennél nagyobb? Honda XL750 Transalp teszt

2023. november 14., kedd

A Honda felélesztette a legendás Transalp típust is. Soros motorral készül, mint az Afrrica Twin - de vajon hogy sikerült?

Elolvasom »
Új motor teszt

Az új világrend trónkövetelői? Benelli TRK 702 páros teszt

2023. október 18., szerda

Régóta várjuk a Benelli középkategóriás új túraenduroit. Lássuk végre, mennyire felel meg a várakozásoknak a TRK 702 párosa!

Elolvasom »
Új motor teszt

125 köbcentivel 1000 kilométeres túra 24 óra alatt

2023. október 15., vasárnap

Méghogy 1000 köbcenti alatt nincs élet? 1000 kilométert tettünk meg egy 125-ös kismotorral, és még nézelődésre is futotta közben!

Elolvasom »
Videós túrabeszámoló

Győz a Fekete Lovag: Serpentize motoros ruha bemutató

2023. szeptember 24., vasárnap

Nemrég mutattuk be a magyar Serpentize motoros ruha márkát. A kínálatból talpig feketébe öltözve kezdtünk tartóstesztbe.

Elolvasom »
Ruházat tartósteszt