Interjú a dízel MZ készítőjével

dMZ
2010. október 15., péntek - dani

Egy motoros barátunk meghökkentő kreálmányának videóját töltötte fel oldalunkra. Nem voltunk restek, megkerestük egy beszélgetés és egy próba erejéig.

Hirdetés


Cimkék: , , , , ,


Hozzászólások (8 hozzászólás)

XYZ -

Nagyon ügyes,gartula!


eko -

Le a kalappal!


plzltn -

Ha valakiben megvan az érdeklődés mellett a kellő kitartás egy igen terjedelmes írás végig olvasására, akkor ajánlom figyelmébe a dMZ-t bemutatni hivatott honlapon található 4 részes anyagot. Az írás a motor megépítésében viszi végig az olvasóját maximális részletességgel, rengeteg fényképpel, közben felvett kisvideóval.

http://www.fabrikalo.5mp.eu 

(…csak hogy ott lehessen Brezsnyev bosszúja közelében <Honecker bosszúja> a dMZ is :-) …)


Karesz -

Ügyes munka!


szikjáró -

Azt hiszem lett végre példaképem.

Gratulálok, és sok sikert a továbbiakhoz.

(esetleg nem lehetne valahol külföldön, ahol a jogi környezet normális..hm..racionálisabb, forgalomba helyezni a dMZ-t?

Kár lenne nem látni az utakon a gépet, vagy valamelyik egyenesági leszármazottját.)


zöldi -

 Nagyon szép munka, kár, hogy nem mehet forgalomban.

Tényleg, szlovák szomszédainknál mi a helyzet ezen a téren?


szikjáró -

nem is tudtam, hogy az nkh nem képes egy gépjárműről megállapítani, hogy részt vehet-e közúti forgalomban.

ezek szerint, csak kül. gyártóktól bekért igazolásokat olvasgatnak naphosszat, saját hatáskörben nem merik kijelenteni, hogy adott gép alkalmas-e vagy nem. (nem összekeverendő a szabályos-nem szabályos kérdéskörrel, az alkalmasság szerintem fizikai tulajdonság, a szabályosság pedig jogi)

 

szégyen. olyan, mintha azért lenne túlszabályozva ez a terület, hogy nehogy véletlenül dolgozniuk/számolniuk/tesztelniük kelljen valamit.

 

(végeztem a részletes leírással, végigolvastam becsülettel, az elektronikai részekkel homályban vagyok, de azt is átrágtam, hát gratula még egyszer, ez nem semmi munka lehetett!)

 


plzltn -

Egyszer betértem a gigamachin-hoz e témát megérdeklődni (hogy legyen nézőpont “nem az NKH-tól” is erre a kérdésre) Azt mondta Süti, bizonyos értelemben ellenpólusa a világnak Ma.o. és USA. Ott mindent megengednek, csak vállald a felelőséget. Ott tudsz fékezni egyet a bizottság előtt az épített járműveddel, akkor mehetsz vele. Itt egy jogi védőháló van kifeszítve, mely elvileg mindenkit mindentől véd. Így aztán ha -ahogy mondta a példát- ha beleszálsz egy óvodás csoportba a járdán amcsiban a rosszul megépített fékeddel, mész a börtönbe. Itt ilyen elő sem fordulhat, annyian engedélyezték/ellenőrizték a fékedet, de ha mégis megesik fékhiba miatt, akkor nem te mész hűvösre, hanem  az engedélyező/ellenörző eljárás résztvevői (közül valaki. Az már más kérdés, hogy a magyar társadalom kiépített erre egy elodázó, áthárító, felelőséget levetkőző mechanizmust is…egyszerű példa rá: nem lehetett csak úgy engedély nélkül egy iszaptározót építeni, de hogy baj van vele, nem igazán tudják, ki lehet egyáltalán felelős érte. USA-ban már láncot csörgetne az igazgató, Kinában már kivégezték volna az egész vezérkart. Pedig a 3 példánál látott határozottsággal fordított arányban áll a “le/túl-szabályozottságuk”)

Itt jönnek a szavaid! Mi jogállamban élünk. Ahol nem kell racionálisnak lenned, csak szabályosnak. Nem kell értened valamit/ valamihez, csak a szabályokat követned. Nálunk nem igazságszolgáltatás van, hanem jogszolgáltatás! Ez a rendszer egyben azt is magában hordozza, hogy az átlagosat preferálja, a szürkét, az egyformát, és szankcionálja az alkotót, a deviánst, a másságot. (többek közt ezért is kell integrálnunk a romákat, és nem hagyni élni őket ahogy akarnak a társadalom peremén…) Ez hat a feltalálókra is. Hiszem hogy ezen szorítás miatt is fakadt ki annyi világhírű feltalálonk a saját bölcsőjéből, a társadalmából, a magyarból. És ugyan ezért vitte is el a találmányait máshova, ahol az ki tudott bontakozni.

Az egész Európa ilyen, mi legfeljebb a legsarkosabb tagjai vagyunk e téren az Uniónak. Ha van másik pólus, akkor azt nem Szlovákiának gondolnám, hanem Angliának. Ha valaki tud segíteni ezen a vonalon, ne titkolja! 🙂

 

Köszönöm az elismerést! Gondoltam arra, hogy más építéseimet is felraknám a honlapra (nem motor), de még nagyobb ötletnek gondolnám azt, hogy a dMZ-hez hasonlóan nyilvánosság előtt, de sokkal nagyobb körű, és aktívabb tagság előtt építeni valamit. Mondjuk úgy, az internet és a modern infokomunikáció segítségével egy közös munkában  építeni egy közös valamit. Valaki csinálja többi ugatja.  🙂 Persze lehet, ez tündémese az álmaimban…


Előző bejegyzés

Éles mint a penge

2010. október 11., hétfő
Teszt: KTM 990 Adventure

Következő bejegyzés

Motoros összefogás az iszapkatasztrófa áldozatainak megsegítésére

2010. október 19., kedd
Összefogás

Ezeket olvastad már?

Kell ennél nagyobb? Honda XL750 Transalp teszt

2023. november 14., kedd

A Honda felélesztette a legendás Transalp típust is. Soros motorral készül, mint az Afrrica Twin - de vajon hogy sikerült?

Elolvasom »
Új motor teszt

Az új világrend trónkövetelői? Benelli TRK 702 páros teszt

2023. október 18., szerda

Régóta várjuk a Benelli középkategóriás új túraenduroit. Lássuk végre, mennyire felel meg a várakozásoknak a TRK 702 párosa!

Elolvasom »
Új motor teszt

125 köbcentivel 1000 kilométeres túra 24 óra alatt

2023. október 15., vasárnap

Méghogy 1000 köbcenti alatt nincs élet? 1000 kilométert tettünk meg egy 125-ös kismotorral, és még nézelődésre is futotta közben!

Elolvasom »
Videós túrabeszámoló

Győz a Fekete Lovag: Serpentize motoros ruha bemutató

2023. szeptember 24., vasárnap

Nemrég mutattuk be a magyar Serpentize motoros ruha márkát. A kínálatból talpig feketébe öltözve kezdtünk tartóstesztbe.

Elolvasom »
Ruházat tartósteszt