MotoAir: Élesben próbáltuk a légzsákos dzsekit

Biztonság
2010. március 26., péntek - Macko

A motorosok veszélyeztetettsége közismert, hiszen minket nem véd karosszéria. Így ruházatunk kiemelt jelentőségű. Egy újdonság most Magyarországon is megjelent, mi pedig megismerkedhetünk a MotoAir légzsákos kabátokkal. (x)

Hirdetés

Ezt olvastad már?

Így töri össze magát a magyar motoros

Igazi statisztika

Cimkék: , ,


Hozzászólások (21 hozzászólás)

Kaján -

Nem hülyeség.Kéne.

 


eko -

 Kár, hogy nadrág nincs belöle.


BollaGyuri -

Nekem erősen reklámszagú a cikk…

A Dainese és a Spidi már évek óta gyárt “lufis” kabátokat. Idén már a légzsákos bőroveráljuk is kijött, és tudtommal mindkét gyártó termékeit forgalmazzák Magyarországon, így nem értem mennyire számít “újdonságnak” ez a dzseki.

Mindenesetre én inkább bíznám magam a fent említett gyártók bármelyikére, mint egy “új jövevényre”.


bigcet -

 És hol marad a rock’n roll feeling?

Biztos hasznos cucc, de a kertvárosi motorosok árszínvonalán van tartva.


versysfun -

Mondhatnám, hogy drága, de ezzel valótlant állítanák mert valakinek nem az. Úgy mint a schubert sisak sem az.  Inkább azt mondom, nincs rá lóvém. De jó volna vagy ez, vagy a dainese. Dehát a motorozás már csak ilyen, vagy az időjárás vagy a pénz szab határt. Inkább az utóbbi.


eko -

“de a kertvárosi motorosok árszínvonalán van tartva.”

Ezt – ha lehet – kéretik elmagyarázni nekem.

Kik azok a kertvárosi motorosok? És milyen az ö árszinvonaluk?

 

Amúgy meg a bevezetö után ott az “(X)” tehát nem véletlen reklámszagú!


Karesz -

A Motor -Revü volt főszerkesztője, Paulovits Imre tényleg élesben tesztelt néhány éve, légzsákos dzsekit.

Saját veterán motorját használta hozzá, egy füves területen.

Nem tudom milyen márka volt, csak arra emlékszem, hogy kék volt.

Úgy emlékszem, hogy előtte meglazítottak rajta néhány csavart, hogy el tudjon fordulni pl. a kuplung konzolja, hogy ne törjön el a kar.


Karesz -

Nekem egyébként tetszik a dzseki, megbíznék ebben a márkában is, hasznosnak is tartom, de sajnos nekem ez megfizethetetlen.

Több, mint egy havi fizetésem. De ez egyéni szoc. problem.


dani -

A forgalmazó oldalán van valódi élesteszt videó.


versysfun -

Ja karesz, hasonló képpen vagyok.Havi fizumnál kevesebb a dzseki, de másra is kell a lé, a főbérlőm biztos nem terjesztene föl Kossuth díjra ha a lét erre költeném. Jah és egy hó-ig ennem se kéne akkor talán sikerülne megvenni 😀 Na meg aztán a bank sem tolerálja ha kihagyom a havi gyönyörű kis sárga csekket, mellyel zabolátlan örömmel megyünk mindannyian a posta hivatalába, és a tavaszi szél langy szellője lágyan lebegteti kezünkben, miközben átjárja a virágok mannyei illata.Ez a varázs a postáig tart amikor is elménk arra késztetett, hogy felébredjen álmából és megízlelje a valóság rideg színpadán, hogy igen, ennek a darabnak ő a főszereplője.(Ilyenkor már a postás néni dekoltázsának kémlelése sem nyugtat, már ha van neki)  Sajna manapság sokminden nekünk készül inkább mint értünk! 🙂 Bárki is gyárt motoros vagy bármilyen okos és hasznos kiegészítőt az első a profit, csak második, hogy te biztonságban vagy jól érezd magad. Ez igaz az élet összes területére. Akinek kevesebb a lóvéja az rákölti a vasra, fentartásra benyára, és olcsóbb kiegészítőkre. De ha netán csinálna valaki pl egy ilyen air-bag kabát akciót x hónapos kamatmentes kölcsönre a csóróbbaknak, beleértve magamat is. Akkor már értünk készülne… 🙂 Dehát “ez a világ a világok legjobbika” :))


bigcet -

 olvasd el feljebb a versysfan nicknevű srác írását, ott a lényeg, kertvárosi motoros az akinek azért van, mert a szomszédnak is van motorja, és nem, nem nézem le őket, csak unalmas, hogy véleményalkotásnál figyelembe kellene vennem a ficsúrok finom ízlését is


eko -

Értem én, és tudom azt is, hogy vannak ilyenek, de nem vágom, hogy mi köze ennek a kertvárosi lakókörnyezethez. Panellakó is simán lehet ilyen.

Söt! Nézz körül, hány X5-ös, ML vagy Passat áll lakotelepi parkolóban..


sabodave1988 -

Én pont ilyen dzsekit használok, mint ami a videóban, illetve a képen látható. Nekem nagyon bejött. Igaz nem estem még benne. Minőségről: simán felveheti az ebbe az árkategóriába eső kabátokkal a versenyt, és ebben van még egy kis plusz. Árárór csak annyit, hogy pl a berik vagy arlen ness kabátok 100E Ft körül vannak, és azokban csak egy könyök meg egy vállvédő van, vagy vannak ettől drágább dzsekik is, amikben szintén csak az előbb említett felszerelés van. Ha innen nézzük akkor szerintem nem drágább.
Mondjuk nekem szerencsém volt, mert nem egy meglévő felszerelést cseréltem le, hanem mindenféleképpen kellett vennem dzsekit (most kezdtem a motorozást), és ha már lehetőség volt rá akkor inkább ezt vettem meg. Ha lett volna egy meglévő dzsekim, akkor nem biztos hogy csak úgy lecserélem, mert ez azt tudja amit, mert úgy nekem is drága lett volna.


galoscsabus -

Az nem világos számomra, hogy mi történik az aktivizálás után a “köldökzsinórral”?

Mert ha azzal a rövid kábellel összekötve maradok a motorral, miközben az a maga 350 kilójával pörögve bucskázik az úttesten, az nem tűnik jó alternatívának !

Leválik vajon valamekkora terhelésnél a bekötés a motorról/kabátról?

Ha nem, akkor az elég nagy konstrukciós hiba lenne.

Vagy csak én vagyok figyelmetlen és ez is szerepel valamelyik anyagban?

A másik, ami zavar, hogy miért nem enged le lassan magától?

Tegyük fel lent vagyok egy árok mélyén, rajtam a felfúvódott duda-kabáttal, pár itt-ott törött végtaggal. Látva Zsolti erőlködését, azt hiszem esélyem sincsen használhatatlan kezekkel talpra állnom, hiszen jóformán levegőt sem kapnék benne.

Tavaly Brnoban Lozenzo ott perecelt az orrunk előtt, nagyon jól látszott a légzsák működése a ruhájában. De mikor felkelt, már vette is le a gallért és a többi részen sem volt felpumpálva.

Persze tudom, nem kicsit más az árfekvés.

Mindent egybevetve hasznos dolognak tűnik, de talán van még javítani való rajta.


Karesz -

Benne van a videó anyagban, elválik a motortól.

A leeresztést tényleg megoldhatták volna, mint az autóknál.


Kaján -

http://www.ratalalsz.hu/hir/motoros-ruha


Wermuth -

A dzsekiben 2 db kioldó szerkezet van.

Az egyik a CO2 patront aktíválja, ez kisebb(kb. 20 kg) erőhatásra aktíválja a patront, és nyílik ki a légzsák.

A másik kioldó szerkezet kb. 30-40kg erőhatásra old szét, és szakadsz el a motortól.

 

 

 


galoscsabus -

Néztem a honlapon, hogy van egészen egyszerű kivitelű mellény is a kollekcióban.

Történt vajon arra vonatkozó próba/vizsgálat, hogy normál túrakabát alá húzva a mellényt, működik-e a rendszer?


Macko -

Csabi, ha kabát alá veszed fel, nem vagyok róla meggyőződve, hogy a gallér megfelelően ki tud nyílni.

Kívülről rávenni talán jobb lehet.

Akkor rá tudod hímeztetni a “Vara MC” nevet is.


galoscsabus -

Értem én!

De van belőle akkora, amit az 5XL-es kabátra még rá lehet feszegetni, azonnali fulladás nélkül?


Morcone -

A jószándék dícséretes, minden ilyen törekvés helyes, de azért felmerül néhány kérdés is.

A gyári adatok szerint 0,2-0,5s alatt aktivizálódik a cucc, a videón a valódi védelmet jelentő nyomás kialakulása (ld. nyakrész) nekem ennél többnek tűnik. Fogadjuk el a 0,5 értéket, 50km/h esetén a motoros ezalatt 7 métert tesz meg. Vagyis reálisan a mellény elsődleges ütkozéskor (pl. autó oldala) még nem véd, erre csak a következményes másodlagos ütközés (földetérés, csúszás) idején számíthatunk. Ez is jó persze, sokkal jobb mint a semmi!

Ennél izgalmasabb kérdés, hogy ha nem ereszt le a mellény viszonylag gyorsan ( a videón nem teszi), akkor  motoros fejét-nyakát kissé emeli (ez nyaksérülés esetén jó), viszont kissé előre is hajtja (de legalábbis nem hátra), ami egy eszméletlen motoros esetén a légutak mesterséges zárva tartását jelenti! Na ez viszont baj. Ráadásul, ha még akad is a helyszínen egy képzett laikus elsősegélynyújtó, a merev gallér megakadályozhatja a hatékony segítséget.

Én nagyon remélem, hogy csak rosszul látszik a dolog a videón, és mégis magától leereszt pár másodperc után. Ha nem így van, a gyártónak ezt illene gyorsan orvosolni. Ehhez egy darab méretezett furatot kell elhelyezni a lufin.

Nem kekeckedni szándékozom, az ötlet kiváló és hasznos,  szvsz az ár is teljesen rendben, csak tudnuk kell, mire jó és mire nem.


Előző bejegyzés

Figyelj a gumiabroncsaidra!

2010. március 26., péntek
Biztonság

Következő bejegyzés

Négyütemű ETZ250

2010. március 29., hétfő
Motorépítés

Ezeket olvastad már?

Motochargebar motoros töltő: tartósteszt tapasztalatok

2020. augusztus 09., vasárnap

Korábban bemutattunk egy új magyar terméket: a Motochargebar vezeték nélkül tölti és tartja a telefonodat. Jönnek hosszabb távú tapasztalatink!

Elolvasom »
Termékteszt

Kawasaki Versys 650 (2020) teszt: megállja még a helyét?

2020. augusztus 06., csütörtök

Meglehetősen hosszú ideje, hatodik éve van közel változatlanul piacon a Kawasaki közepes túraenduroja, a Versys 650. Vajon labdába rúghat még?

Elolvasom »
Új motor teszt

Alpinestars Tech-Air 5: a csúcs univerzális motoros légzsák

2020. augusztus 02., vasárnap

Bármilyen kabát alá felveheted, nem kell drótokkal bajlódni, és beépített kemény gerincvédője is van. Mindez megfizethető áron. Ez a Tech-Air 5!

Elolvasom »
Biztonság

Így töri össze magát a magyar motoros

2020. július 30., csütörtök

A PROTEKTOR motoros biztosítás már öt éve létezik. Ez alatt sok társunk törte össze magát... Lássuk Csapó Zoli több mint érdekes statisztikáját!

Elolvasom »
Igazi statisztika