A te motorod eszi az olajat?

Műszaki ismeretek
2014. február 10., hétfő - eko

Amennyiben azt hiszed, hogy nem, ebből a cikkből meg fogod tudni, hogy mégis. Igen, a tied is!

Hirdetés


Cimkék: , , , , ,


Hozzászólások (8 hozzászólás)

verpe -
Végre egy technikai cikk, köszi. Az olaj elszineződése meddig normális? Van akinél pár kör után szinte ugyanolyan, van akinek a leengedéskor is szinte átlátszó. Gondolom itt a léghűtéseseknél szintén gyakoribb.

eko -
verpe: A mai olajok magas diszpergens és detergens adalékaránnyal bírnak. (A detergens adalékok a motor tisztántartására, és a motor működése során képződő savak semlegesítésére, míg a diszpergens adalékok az olajba kerülő szilárd szennyeződések szuszpenzióban tartására valók, megakadályozva a koksz, és az olajiszap lerakódását.) Lehet, hogy az elszíneződés a motor vagy az olaj hibájára utal, de az is lehet, hogy minden tökéletes. Így az is elképzelhető, hogy egy szép tisztán leengedett olaj azért tűnik tisztának, mert a motor belseje tele van olajsárral. Az olaj nem tudta ellátni tisztító feladatát. Ezért sem mondunk véleményt az olaj szine, szaga, tapintása, állaga, stb alapján!

verpe -
Köszi.

pbalci -
Egyetértek!!! Szivesen vesszük a műszaki témákat. Jöhet bonyolultabb is 🙂

Zenir -
Villanymotort kell venni, az nem eszi az olajat! Viccet félretéve tetszett a cikk. Annyit hozzátennék: nem az a kérdés, hogy eszi-e, hanem az, hogy mennyit? A jobb gyártók ugyanis megadják az olajfogyasztás mértékét és ha attól jelentősen többet zabál a vas, na akkor kell a szerelőhöz elvinni, mert a megnövekedett olajfogyasztásnak ugyan több oka lehet, de én egyről sem tudok, ami ne valamilyen meghibásodásra utalna. A nagyobb bajt viszont jobb megelőzni (meg olcsóbb is 🙂 )!

eko -
Zenir: Azt a mennyiséget amit a gyártók mostanában megadnak csak lyukas karterral lehet elérni. 🙂

Bedouin -
A Suzukinál pl azt mondták, míg nem megy 1000 Km/l fölé az olajfogyasztás, addig ne idegeskedjek 😮 A megdöbbenésem őszinte volt, mivel csak azért hívtam őket, mert 6000 alatt 1-2 decit utána kellett csorgatni.

Endre -
Nagyon-nagyon jó cikk!!! Még sok ilyet ha lehet! 🙂

Előző bejegyzés

Három új Triumph cruiser 2014-re

2014. február 06., csütörtök
Új modellek

Következő bejegyzés

Sportos luxus a felnyitható bukók között

2014. február 19., szerda
Biztonság

Ezeket olvastad már?

Kell ennél nagyobb? Honda XL750 Transalp teszt

2023. november 14., kedd

A Honda felélesztette a legendás Transalp típust is. Soros motorral készül, mint az Afrrica Twin - de vajon hogy sikerült?

Elolvasom »
Új motor teszt

Az új világrend trónkövetelői? Benelli TRK 702 páros teszt

2023. október 18., szerda

Régóta várjuk a Benelli középkategóriás új túraenduroit. Lássuk végre, mennyire felel meg a várakozásoknak a TRK 702 párosa!

Elolvasom »
Új motor teszt

125 köbcentivel 1000 kilométeres túra 24 óra alatt

2023. október 15., vasárnap

Méghogy 1000 köbcenti alatt nincs élet? 1000 kilométert tettünk meg egy 125-ös kismotorral, és még nézelődésre is futotta közben!

Elolvasom »
Videós túrabeszámoló

Győz a Fekete Lovag: Serpentize motoros ruha bemutató

2023. szeptember 24., vasárnap

Nemrég mutattuk be a magyar Serpentize motoros ruha márkát. A kínálatból talpig feketébe öltözve kezdtünk tartóstesztbe.

Elolvasom »
Ruházat tartósteszt