Függöny fel: holnap indul a 40. Dakar Rally!

Dakar 2018
2018. január 05., péntek - Macko

A világ legkeményebb tereprali futama minden eddiginél hosszabb és durvább lesz. Nézzük, kiket várhatunk a Dakar motoros mezőnyének élvonalába!

Hirdetés

Aki tavaly nagyon előkelő helyről egyszerű fizikai kimerültség miatt adta fel – de mint mondja, mostanra nagyon-nagyon felkészült és végtelenül motivált. Csapattársa Andrew Short, aki a Dakar Rally mezőnyében kezdőként áll rajthoz – miután befejezte 16 éves AMA Motocross és Supercross karrierjét.

Honda

A japánok az idei évre is mindent megtettek, hogy végre elhódítsák a KTM fejéről a koronát. A Monster Energy Honda alakulata azonban elég komoly veszteségekkel érkezett meg Limába. Nem is az ellopott motorjuk miatt szomorúak – azt nyilván megoldották, mert forrásokban nem szűkölködnek. Azonban egyik élmenőjük, a hatalmas szívű küzdő, Paulo Gonçalves jobb válla és bal térde is megsérült egy bukásban. Így ő kénytelen volt feladni a versenyt.

Joan Barreda a Honda első számú menője – de ő is sérült volt a közelmúltban

Nagy hirtelen a 2016-os FIM Junior World Cross Country Rallies Champion bajnokával, José Ignacio Cornejoval helyettesítik. A csapat élmenője, Joan Barreda ott lesz a rajtnál – azonban éppen csak az utazás előtt kapta meg a rajtengedélyt orvosaitól bal karsérülését követően. Szóval az aranyszárnyasok előjelei nem jók… Persze a maradék három Honda CRF450 Rally nyergében sem kis nevek indulnak el: Kevin Benavides, Michael Metge és Ricky Brabec képviselik még a márkát.

Yamaha

A Yamalube Yamaha csapatot Adrien van Beveran, Xavier de Soultrait, Franco Caimi és Rodney Faggotter alkotják. Ez a gárda a legkevésbé rutinos a gyári alakulatok közül: de Soultrait a negyedik, van Beveran pedig csupán a harmadik Darak Rallyján áll rajthoz. Igaz, ő tavaly kevesebb mint egy perccel maradt le a dobogó legalsó fokáról a teljes táv végén.

Hopp, egy Teneré is indul a Dakaron! Ja nem…

A csapat amúgy komoly marketing munkát is végez, ugyanis a Yamaha gyári WR450F Rally gépei egy különleges Ténéré 700 World Raid megjelenést kaptak. Meglátjuk, ez mekkora tuningnak számít…

Magyar versenyzők

Magyar színekben idén is Dési János és Horváth Lajos indulnak. Előbbi sokadszorra is becsületes és kőkemény helytállással, jó eséllyel a középmezőny elején való célba érés reményében, utóbbi pedig nyilván főként a tavalyi feladás fiaskójának kiküszöböléseként a táv teljesítését célozza meg. Ott lesz azonban a mezőnyben még két, régről ismert rutinos Dakar versenyző, akik ugyan nem magyar zászló alatt indulnak, de honfitársunknak vallják magukat – így nekik is ugyanúgy szurkolunk majd. 28-as rajtszámmal Gyenes Emánuel most is szeretne minél előkelőbb helyen végezni – ő fejezett már be Dakart az első húszban, ami elképesztő eredmény! -, a 89-es Saghmeister Gábor pedig a kemény küzdelem miatt van ott, és mindent megtesz a célba érésért. Mind a négyüknek nagyon drukkolunk – holnap reggel pedig eldördül a rajtpisztoly!

Hirdetés


Cimkék: , , , , , , , , ,

Előző bejegyzés

Vadiúj V2-es blokkokkal jönnek az SWM gépei

2018. január 05., péntek
Vadiúj vékettők

Következő bejegyzés

Majdnem 80 évnyi kihagyás után tér vissza a britek ősi motoros márkája: a Levis

2018. január 06., szombat
Visszatérés

Ezeket olvastad már?

Pofás kalandor: X-Lite X551 GT ADVENTURE bukósisak tartósteszt

2018. január 14., vasárnap

A plexivel felszerelt, vagyis túrázásra is alkalmas sildes bukósisakok igen népszerűek manapság. Az X-Lite X551 modelljét alaposan kipróbáltuk.

Elolvasom »
Kiegészítő teszt

Senki földje: Harley-Davidson Street Rod (2017) teszt

2018. január 10., szerda

A Harley-Davidson Street Rod a márka többi modelljéhez képest pofátlanul olcsón kelleti magát. De vajon elég ez az üdvösséghez?

Elolvasom »
Made in India

Lucifer maga: Aprilia RSV4 RF olvasói teszt

2018. január 04., csütörtök

A V4-es superbike kategóriában az Aprilia messze megelőzte versenytársait. A különleges RSV4 legvadabb, RF változatáról olvasónk számol be.

Elolvasom »
Új motor teszt

Különleges élmények: BMW K1200S Schwenker dönthető oldalkocsis motor teszt

2017. december 31., vasárnap

Magyar ember építette és olyan élményeket képes adni a BMW K1200S Schwenker oldalkocsis fogat, amely semmilyen más motorhoz nem is hasonlít.

Elolvasom »
Használt motor teszt

Hirdetés

Hirdetés