Életmentő a eszköz BMW-ből

Technika
2011. március 18., péntek - TeeJay

Láthattunk már tűzoltó motorokat. Ez is az, csak nem úgy, ahogy az ember elsőre gondolná.

Hirdetés


Cimkék:


Hozzászólások (5 hozzászólás)

Csizi -

Üdv mindenkinek!

Egy kis kiegészítést írnék ehhez a cikkhez, úgy látom teljesen laikus volt aki ezt a cikket írta, és nincsen tisztában a műszaki kifejezésekkel sem. Először is ennek az eszköznek a hivatalos elnevezése kismotorfecskendő, ami végeredményben nem más mint egy vízszivattyú a hozzá tartozó segédberendezésekkel. Javarészt tűzoltóvíz szállítására használják, de lehet akár vízeltávolításra is használni. A pumpa kifejezés abszolút nem szakszerű, még ha angolul a szivattyút simán csak “pump”-nak is nevezik…  A “tűzoltó fecskendő” is úgy érzem teljesen másképpen van értelmezve. A köznyelvben tűzoltó autónak nevezett jármű hivatalosan gépjárműfecskendő, tehát le lehet vonni az analógiát hogy mit is nevezünk fecskendőnek.   Amire a cikk írója gondolt fecskendő gyanánt, azt pedig sugárcsőnek hívjuk, ugye ennek az eszköznek a segítségével irányítja a vízsugarat a tűzoltó a megfelelő helyre.

Köszönöm a figyelmet!

Üdv, Csizi


Moto-Cat -

Laikus írta laikusoknak.

Ha azokat a szavakat és kifejezéseket használta volna, amiket te írtál, akkor nem értettem volna, hogy mit akar mondani. Így pedig szuperül el tudtam képzelni, hogy miről szól ez a cikk.

Ha valamilyen szakmai oldalon írta volna ugyanezt, akkor talán lenne értelme belekötni. Így nincs!


Csizi -

Én úgy vagyok vele, ha közzé teszek valami írást akkor utánanézek abban a témában pár dolognak, hogy ne írjak hülyeségeket.  Egy kicsit olyan volt a cikk mint amikor a híradóban azt mondják hogy “A sofőr ivott, és nem tudta bevenni a kanyart.” Ez kb óvodás szintű fogalmazás, mert mondjuk úgy kéne mondani hogy “A gépjármű vezetője alkoholt fogyasztott, és a kanyarban elvesztette a jármű felett az uralmat.” Persze lehet hogy csak én vagyok helikopter…   Nem hiszem hogy úgy nem értette volna meg senki ha a pumpa helyett szivattyút ír a kolléga.   Illetve a “tűzoltófecskendő”-s vonatkozásban teljesen valótlant írt, mert nem a “tűzoltófecskendő”-be nyomja a vizet. Hülyeségeket meg ne írjunk amit sok ember olvas, mert akkor félre lesz vezetve egy csomó ember. Teccikérteni?  Én sem írok pl. gyógynövényekkel foglalkozó cikkeket, mert igen keveset értek hozzá, de ha mégis írnék akkor előbb utánaolvasnék, tájékozódnék hogy ne írjak hülyeséget. Szerintem így korrekt, ha már újságírással, blogolással, stb-vel foglalkozik az ember. Vagy nem?


TeeJay -

Lol, mielőtt ilyen hülyeségeket írkálsz, nem ártana utánanézni “pár dolognak”. A pumpa német jövevényszó, jelentése szivattyú.

További szép napot az etimológia jegyében.


Csizi -

Ez rendben is van, de a hivatalos műszaki nyelvben nem szokás a pumpa kifejezést használni.  Ugyanúgy a tűzoltó szakmában sem. Elég hülyén hangzana a hidraulikapumpa, zagypumpa, légtelenítőpumpa, örvényáramú pumpa, fogaskerékpumpa, tüzelőanyagpumpa és még sorolhatnám. Ennyit az etimológiáról.


Előző bejegyzés

Írj képaláírást ehhez a képhez!

2011. március 17., csütörtök
Írj képalát

Következő bejegyzés

Bajor szezonnyitó

2011. március 18., péntek
Aktuális

Ezeket olvastad már?

Kell ennél nagyobb? Honda XL750 Transalp teszt

2023. november 14., kedd

A Honda felélesztette a legendás Transalp típust is. Soros motorral készül, mint az Afrrica Twin - de vajon hogy sikerült?

Elolvasom »
Új motor teszt

Az új világrend trónkövetelői? Benelli TRK 702 páros teszt

2023. október 18., szerda

Régóta várjuk a Benelli középkategóriás új túraenduroit. Lássuk végre, mennyire felel meg a várakozásoknak a TRK 702 párosa!

Elolvasom »
Új motor teszt

125 köbcentivel 1000 kilométeres túra 24 óra alatt

2023. október 15., vasárnap

Méghogy 1000 köbcenti alatt nincs élet? 1000 kilométert tettünk meg egy 125-ös kismotorral, és még nézelődésre is futotta közben!

Elolvasom »
Videós túrabeszámoló

Győz a Fekete Lovag: Serpentize motoros ruha bemutató

2023. szeptember 24., vasárnap

Nemrég mutattuk be a magyar Serpentize motoros ruha márkát. A kínálatból talpig feketébe öltözve kezdtünk tartóstesztbe.

Elolvasom »
Ruházat tartósteszt