Vadgázolás a versenypályán

Videó
2010. június 23., szerda - Macko

Azt mondjuk, azért kell a versenypályák zárt világában kiélni sebességvágyunkat, mert az biztonságosabb. Például nincs vadveszély. Pedig van...

Hirdetés


Cimkék:


Hozzászólások (10 hozzászólás)

feherbt -

Ez kemény volt! Csúnyán kettécsapta szegényt.

 

MÁS!

Milyen pálya ez, hogy fel van festve a felezővonal?!


TeeJay -

A Cím alapján ez a park, de nem tudom, melyik pálya.

http://en.wikipedia.org/wiki/Summit_Point_Motorsports_Park


p.tom -

Néhai éjszaki motorozásom juttatta eszembe. Csak kicsit lassabban és utassal, csomagokkal. Ja, meg persze kanyarban. Kiszámíthatatlan. AZ utolsó pillanatig próbáltam elkerülni, de a vad elcsúszik az aszfalton. Ne is számíts arra, hogy átszalad, ha megijed! Elcsúszik.

Mellesleg, azért jön eléd, mert nem fél az autótól, vagy a motortól. Hozzászokottmár az utak zajához, nincs félnivalója a közlekedő járművektől az úton. A hangot pedig messziről hallja, csak -egyrészt nem fél tőle- másrészt pedig nehezen állapítja meg, hogy mely irányból jön. Ezért ugrik ki, mert egyenesen előrem enekül.

Ja és egy jótanács! Ha látsz egy vadat az úton, lassíts le, vagy állj meg, mert nem elég, hogy az átért épp előtted, a többi is jönni fog sorban!!!


johnny -

Bizony: ha egy elindul, megy utána többi is. Se lát, se hall. Kb. egy hónapja fényes nappal az 51-esről kanyarodtam be Dunaegyháza irányába: 3 km hosszú egyenes, jobbra-balra szántó, az út két szélén susnyás. 8 (!), azaz nyolc őz rohant át előttem…..Lassan mentem, időben fékeztem, mert ismerem azt a szakaszt, kész állatkert van arra. Ééééés: mikor a 8. is átrohant, akkor láttam, hogy még kb. 5-6 várakozik…….

Legutóbb egyébként pont az Őrségben motoroztunk, amikor ez eszembe jutott: kiugrik eléd, esélyed sincs megállni vagy kikerülni, hiába nézed az út szélét.

Csak óvatosan.

Videó: nekem olyan, mintha feküdne a földön és úgy kapja telibe, nem?


p.tom -

1.35 percnél a motortól jobbra látsik egy folt. Na, az az őz! A motoros jobbra próbál kitérni, de úgy járt, mint én. Az őz elfeküdt előtte, lehet, hogy az utolsó pillanatban próbált megfordulni, ezért fekszik fordított irányban.

A pillanat tört része volt. A valóságban is ennyi. (Ilyen sebességnél…)


vadasz -

Jártam hasonlóan…

 

 

…magas két oldali fűvel tartkított mellékóton elég cúgosan haladtam. Egyszer csak egy őz seggét látom balra eltűnni, miközben az első keréken olyat érzek, mintha rámentem volna egy nagyobb kavicsra.

 

Az őz úgy ugrott át, hogy az egyetlen kép, amikor láttam a dologból valamit már akkor volt amikor már tőlem balra volt //jobbról jött//, és az első kerekem súrolta valszeg a lábát.

 

Arra nem volt időm, hogy  a szívemet megdobogtassa, vagy hogy megijedjek…      ….semmire.


versysfun -

Alapvetően nem a száguldozásra lettek kitalálva az érzékszerveink.

Tapasztaltam is párszor…

Ebből adódóan nem igazán tudjuk reflexből kivédeni ezeket a sajnálatos eseteket. Ilyenkor jön szóba az a bizonyos szerencse, ami ha melletünk áll egybe maradunk. Többször gondolkodtam már, hogy azok a Mesterek akik évtizedek óta űzik a harcművészetek különböző ágazatait, vajon ebben a helyzetben hogyan reagálnának. talán ki tudnák védeni? Ugyanis tudományosan  alá van támasztva, hogy az átlagembernél sokkal kifinomultabbak és gyorsabbak a reflexeik. Ami természetes is évtizedes, mindennapos edzéssel a hátuk mögött.


galoscsabus -

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a hazai fauna év tíz- százezredek alatt alakult ilyenné.

El lehet képzelni, hogy ha csak egy faj (legyen az őz), 1-2 C-fokos átlaghőmérséklet változáshoz sem biztos, hogy tud alkalmazkodni 1000 éven belül, akkor milyen ”sokk” lehet számukra az “ipari forradalom” (fura, hogy ilyen pozitív kicsengéső nevet találtak a legnagyobb környezeti ártalmaknak, ami a Földet a dínók kihalása óta csak érhette)????

Egyszerűen nem tud alkalmazkodni ahhoz a felgyorsult környezethez, amit az elmúlt 100 évben lőcsöltünk a nyakába.

Nála a veszélyes sebesség az, amilyen gyorsan a farkas üldözni tudja. Azon meg “kicsit” túlléptünk már.

Nekünk kell rájuk vigyáznunk.


Xebulon -

 Jobb félni, mint utólag bánkodni, megijedni úgysincs idő…


feherbt -

galoscsabus, nem kell messzire menni, sok helyen az idősek is úgy közlekednek, mint 30 éve, mikor még alig volt autó (motorról nem is beszélve). Rájuk sem hatott az elmúlt pár év technikai forradalma. 🙂


Előző bejegyzés

Egykerék az Úr házában, aki nem vigyázott az Ő gyermekére

2010. június 23., szerda
Napizakó

Következő bejegyzés

Kivel ütközöl a statisztika szerint?

2010. június 24., csütörtök
Statisztika

Ezeket olvastad már?

Kell ennél nagyobb? Honda XL750 Transalp teszt

2023. november 14., kedd

A Honda felélesztette a legendás Transalp típust is. Soros motorral készül, mint az Afrrica Twin - de vajon hogy sikerült?

Elolvasom »
Új motor teszt

Az új világrend trónkövetelői? Benelli TRK 702 páros teszt

2023. október 18., szerda

Régóta várjuk a Benelli középkategóriás új túraenduroit. Lássuk végre, mennyire felel meg a várakozásoknak a TRK 702 párosa!

Elolvasom »
Új motor teszt

125 köbcentivel 1000 kilométeres túra 24 óra alatt

2023. október 15., vasárnap

Méghogy 1000 köbcenti alatt nincs élet? 1000 kilométert tettünk meg egy 125-ös kismotorral, és még nézelődésre is futotta közben!

Elolvasom »
Videós túrabeszámoló

Győz a Fekete Lovag: Serpentize motoros ruha bemutató

2023. szeptember 24., vasárnap

Nemrég mutattuk be a magyar Serpentize motoros ruha márkát. A kínálatból talpig feketébe öltözve kezdtünk tartóstesztbe.

Elolvasom »
Ruházat tartósteszt