A japánok a kardjukba dőlnek

Statisztika
2009. december 03., csütörtök - TeeJay

A JAMA, a japán autó- és motorkerékpár ipari szövetség elborzasztó számokat közölt. A japán motorkerékpár gyártók exportja kevesebb, mint felére esett vissza!

Hirdetés


Cimkék:


Hozzászólások (16 hozzászólás)

vadasz -

Drasztikus leszek:

 

“És akkor mi van?”

 

 

Kicsit részletesebben:

 

Minden kis piaci lyukba toltak modellt, facelift, új modell típus 1-2 évente…      

 

Az egész rohadt gazdasági vállságot ez a magatartás hozta. Gyártunk, fejlesztünk, ész nélkül….    ….csak éppen egyszercsak besokalt a dolog, az egész világon több mosógép, új autó, plazmatévé és minden más van raktáron/gyártásban/áruházban perpill, mint amit az elövetkező 2-3 évben értékesíteni lehet (és lehetett volna a vállság előtti vásárlási számokkal is).

 

Miattam sajnálja aki akara…


toncsi64 -

Személy szerint nem látnék abban semmi problémát ha egy adott típus akár 10 évig lenne a piacon. Nézzük csak meg a 10 évvel ezelőtti gépeket. Olyan rosszak ? Tudom ijesztően hangzik, de ha végiggondoljuk mi sem járnánk rosszul. Egyrészt nem akarnánk erönkön felül is motort cserélni, egyszerübb lenne a javítás, talán több lenne a profi szerelő, olcsóbb alkatrész, stb.

Gondoljuk csak végig hány olyan NÉLKÜLÖZHETETLEN újítás történt az ÁTLAG motorokon ami nélkül nem szívesen ülnénk a paripára…


Helmets on -

ha nem lenne állandó fejlesztés akkor kevesebb munkás kéz is elég lenne tehát mi nem járnánk jobban…

 

de ha tovább görgetjük a dolgot akkor eljthatunk akár a tervgazdaságig is hisz “minek pazarolni majd mi gyártunk amit kell és amennyire szükség van minek ide több márka ha ugyanaz a cél” ismerős?

persze nem tökéletes az ami van de nem hiába alakult igy!


TeeJay -

Bár a mérnöki tudomány eléggé egzakt, de a szempontok már szubjektívek. Hogy kinek mi a nélkülözhetetlen, függ a tudástól, a tapasztalatoktól és az igényektól. Az elmúlt tíz évben pl. elterjedt az injektor, ami nekem szempont volt. Az utóbbi években jelentősen nőtt az ABS-szel szerelt gépek száma – ez nekem nem szempont, de van akinek igen. A gumik az elmúlt 20 évben baromi sokat fejlődtek, bár ez többnyire konfigurációs kérdés, de azért a mozgási terület eléggé behatárolt egy-egy esetben. Említhetném még a katalizátort is, bár ez sztem a legtöbb motorosnak nem szempont – de mégis, lehet, hogy van, akinek igen.

Írom ezeket úgy, hogy az álommotorom egy retrobike, ami sokat nem változott…


rnie -

 Egyetértek, nekem is szempont volt az injektor a választásnál, ezért is vettem meg az utolsó karbis motorok egyikét, ameddig még forgalomba lehetett helyezni. aztán úgy hozta a sors, hogy a robogóm is karbis lett, de haladok a korral, mert tavasszal a karbis autóm egy injektoros váltotta fel!


TeeJay -

Kinek a pap, kinek a papné…


XYZ -

Én személy szerint az 1henger-léghűtés-berugó szentháromságra esküszöm.Kevés a hibalehetőség.De ez ugye nem a jövő.

És azért jó az önindító,jó ha nem kell szarakodni a szivatóval,jó ha nem kap hőgutát a gép 40fokban a dugóban.

Kinek a pap…


TeeJay -

Végülis a Simson, meg a TS egy tök jó motor volt… de lehet, hogy csak a fiatalságotok hiányzik?


eko -

 Nekem nagyon!   🙂


toncsi64 -

Természetesen én sem arra gondoltam, hogy üljünk vissza a Simsonra, de pl. egy 2000-es évjáratú GS1150-hez képest – a biztonságos motorozáshoz - valóban szükséges minden ami az 1200-en van ? De akár ugyanez felmerülhet az RT esetében is és nyilván a többi márkánál is lehetne hasonló példákat felhozni. Természetesen nem azt mondom, hogy nincs szükség a fejlődésre, csak a 2-3 évenkénti modellváltást tartom feleslegesnek minden szempontból.

Az pedig, hogy mi lesz a felszabaduló munkaerővel sajna nem lehet szempont, hiszen ha be kell zárni a gyárat gazdasági okok miatt, akkor sem lesz visszatartó tényező   (lásd pl. a YAMAHA olaszországi gyárbezárását)


nitrobi -

Nincs szükség a gyakori modellváltásokra. Felesleges, pláne ha egy kiforrott technikáró van szó, asszem ebben többetekkel egyetértek.

Mi költség egy gépsort átállítani? – Baromi nagy.

A verseny kényszerítette bele ebbe is a gyártókat, a verseny pedig mi vagyunk aki maga piac.

Gyakran hallani, hogy a járművüket dicsérik a tulalyok (autót is, főleg tőlük), és sorolják a technikai paramétereiket, holott a töredékét használják csak ki. Gyakran hallani, hogy X lovas az autóm, szervó itt-ott, ABS, CBS, Klima, Könnyüfém felni, (némelyik nehezebb mint az acél) Carbon alaktrészek, sport váltó, sportosra hangolt futómű, gyári tuning, új kasztni, és sok más a motorsportokban használt rövidítések.

 

Megkérdezem, minek ennyi minden egy családi autóba? itt főleg a Carbonszálas alkatrészekre és egyéb az utcán használatnál felesleges dolgokra gondolok.

 

Ebbe a versenybe kényszerítettük a gyártókat Mi! Itt az eredménye.

 

Érdekes, hogy azok piacok ma is mennek ahol nem fejlesztettek annyit a modelleken. (Kína, India stb). Ők máshogy gondolkoznak mint mi.


eko -

 Kina, és India nem azért “megy”, mert oda nem fejleszettek, hanem, mert mi nem látunk tovább az árcédulánál, és megvesszük a sok kinai szrt.

Ennek köszönhetöen a kinai gazdaság a válság legmélyebb pontján is tudott majdnem 10%-os fejlödést produkálni.

Volt (van) pénzük költekezni. Teszem hozzá a mi pénzünkböl!


TeeJay -

“Ebbe a versenybe kényszerítettük a gyártókat Mi! Itt az eredménye.”

 

Na, ezt azért erősen vitatnám, szerintem nem igazán így működik. Sokkal inkább mondanám azt, hogy adott gyártó behoz egy terméket, és a konkurencia megpróbál egy “jobb”, de legalábbis vonzóbb terméket a piacra dobni -> verseny. Az, hogy mi a “jobb”, meg szubjektív – de ezt már megtárgyaltunk. Ráadásul van egy olyan dolog, hogy reklám: azt súlykolják az emberekbe, hogy vegyél, vegyél, vegyél (ettől boldog leszel üzenettel…). Az más kérdés, hogy ez egy baromi nagy átveres.

A “Mi” részhez azt még hozzátenném, hogy nem vagyok hajlandó közösséget vállalni olyan emberekkel, aki 0%-os önerővel vesznek 120 hónapos törlesztővel, (látszólag) kamatmentes hitelre autót – mondjuk bizonyos szinten hálás vagyok nekik, mert a használtautó piacot elárasztották a 10-50e km-eres olcsó kisautók, jelentősen alacsonyabb áron, mint 0km-es gépek. Mondjuk az is hozzátartozik, hogy a válság miatt már új autókat is lehet jelentős (10-20%) árengedménnyel kapni.


galoscsabus -

Ez valahol egy öngerjesztő folyamat, mindkét oldal (kereslet-kínálat) kellett hozzá, de a kínálat és az őt kiszolgáló “melléküzemág” szerepét én súlyosabbnak érzem. A Kereslet oldal hiszékeny és vágyik a szép mesékre, ezt a Kínálat ragyogóan bele is építi a marketingjébe.

Ha veszi bárki a fáradtságot és fellapozza pl. az elmúlt 6-7 év Superbike magazinjait és egymás után (de időrendben visszafelé haladva) elolvassa a rendszeres 600-as és 1000-es sportmotor nagyteszteket, akkor azt fogja látni, hogy amit éppen mocskosmód lehúznak az aktuális évben a “régi” modellnél, azt a korábbi évben istenítették, mint világmegváltó újdonságot.

Olyan nevetséges dolgokat tettek rivaldafénybe, meghülyítve ezzel a fogékony sznob réteget, mint például a motorok tömegének a jelentéktelen +/- változása.

Holott egyrészt ezt a motorosok igen nagy hányada soha meg nem érzi, másrészt nem egyensablon alapján öntött emberek veszik a gépeket, van köztünk a 60 kilós csontkollekciótól a 140 kilós behemótig mindenféle termetű.

Aztán a piac “betelt”, az árversenyben minden gyártó elment a végletekig, de a polgárok pénztárcájának vészes apadása véget is vetett a folyamatnak.

Hiába a szép mesék és ígéretek, ha egyszer nincsen pénz megváltani őket.

A motorosok nagy része (aki ezt eddig éves 5-6 ezer km-rel, 1-2 évenkénti motorcserével oldotta meg) újra megtanulja szeretni és gondozni a gépét és sok, nálunk gazdagabb országhoz hasonlóan nálunk sem lesz “gáz” a tizenéves, százezres futásteljesítményű motor birtoklása.

Sőt!


nitrobi -

TeeJay – én is csak addig nyújtózkodom ameddig a takaróm ér, Nem tovább. Nyílván szeretnék én is BMW GS -t de nincs rá pénzem

Arra akartam kilyukadni, hogy a piac is hibás (nem használom a MI szót).

igaz ahogy írtátok kettőn áll a vásár.


TeeJay -

…a közgazdászok most jót nevettek rajtunk.

Az utóbbi néhány posztban a tul. képpen a gazdasági rendszerről volt szó, és tetszik, nem tetszik az arra van kihegyezve, hogy félkész szemetet vegyél, és folyamatosan kötsd a pénzt az újabb generációra. Vedd meg a videót, dobd ki, vegyél egy négyfejes videót, dobd ki, vegyél egy 6 fejeset. Aztán dobd ki és vegyél egy DVD-t, majd dobd ki és vegyél egy következő generációsat, majd vegyél egy házimozi rendszert, aztán cseréld le megint deck-re + erősítőre, majd vegyél egy dvd író decket, majd vegyél egy blue rayt. Meg persze vedd meg az egész gyűjteményed megint az új médiára. Stb. Ennek a gazdasági modellnek a két fő hátránya, hogy hosszú távon nem tartható és valaki, valakik mindig veszítenek, gyakorlatilag a kizsákmányolásra épít. Mindamellett rengeteg munkahely teremthető (látszólag)… És igen, a másik véglet a tervgazdaság és a(z elméleti!) kommunizmus.

Ez az egész egy rohadt nagy zsizsegő massza, akárcsak az emberiség maga. Vannak benne szabályszerűségek, de az ezzel foglalkozó közgáz messze nem egzakt tudomány…

 


Előző bejegyzés

Bikák, rosszfiúk és Tom Cruise újra motoron

2009. december 03., csütörtök
Hollywood

Következő bejegyzés

Nyerd meg az ajándékot! – 5. forduló

2009. december 03., csütörtök
Nyereményjáték

Ezeket olvastad már?

Kell ennél nagyobb? Honda XL750 Transalp teszt

2023. november 14., kedd

A Honda felélesztette a legendás Transalp típust is. Soros motorral készül, mint az Afrrica Twin - de vajon hogy sikerült?

Elolvasom »
Új motor teszt

Az új világrend trónkövetelői? Benelli TRK 702 páros teszt

2023. október 18., szerda

Régóta várjuk a Benelli középkategóriás új túraenduroit. Lássuk végre, mennyire felel meg a várakozásoknak a TRK 702 párosa!

Elolvasom »
Új motor teszt

125 köbcentivel 1000 kilométeres túra 24 óra alatt

2023. október 15., vasárnap

Méghogy 1000 köbcenti alatt nincs élet? 1000 kilométert tettünk meg egy 125-ös kismotorral, és még nézelődésre is futotta közben!

Elolvasom »
Videós túrabeszámoló

Győz a Fekete Lovag: Serpentize motoros ruha bemutató

2023. szeptember 24., vasárnap

Nemrég mutattuk be a magyar Serpentize motoros ruha márkát. A kínálatból talpig feketébe öltözve kezdtünk tartóstesztbe.

Elolvasom »
Ruházat tartósteszt