Miért történik több motoros baleset telihold idején?

Teliholdfrász
2017. december 15., péntek - Medve

Az összeesküvés-elméleteket meghazudtoló eredményt publikáltak brit tudósok, miszerint a motoros és a telihold nem egymás barátai.

Hirdetés

Azért kedves olvasók, mert a britek ezt mondták. Teljesen komolyan állítom ezt. Egy népszerű folyóiratban, a British Medical Journalban megjelent egy kutatás eredménye, miszerint 5.49 százalékkal több az esélye annak, hogy az egyszeri motoros balesetet fog szenvedni. A forrás nem tér ki az olyan megkerülhetetlen kérdésekre, miszerint ha felhős az ég, akkor lemegy-e ez a balsejtelmes eshetőség 5.32 százalékra. Arra viszont igen, hogy szuperhold esetén jobb ha még a lakást sem hagyja el a kétkerekűek rajongója.

Ilyen viszonyok között többek között annak is megnő az esélye, hogy jönnek a Pomogácsok

Donald Redelmeier és Eldar Shafir 494 teliholdas éjszaka statisztikáit vizsgálták, amik 1975 januárja és 2014 decembere közé estek. Ezeken az estéken alkonyattól pirkadatig összesen 4’494 motoros balesetet rögzítettek az Egyesült Államok területén. Ez azt jelenti, hogy egy fényes estére 9.1 baleset jut, de egy olyan éjszakára, amikor a holdállás megszokott, akkor csupán 8.6 ilyen történik átlagosan. A vizsgált események alapján arra a következtetésre is jutottak, hogy szuperhold esetén a baj 22 százalékkal nagyobb eséllyel következik be. Azt persze senki nem tudja, hogy mi az oka ezeknek az eredményeknek. Talán azzal a népi megfigyeléssel lehet összefüggésben, hogy teliholdkor a férfilélek érzékenyebb a szokásosnál? Vagy egyszerűen csak nem a számok jelentenek mindent?

Hirdetés


Cimkék: , , , , ,

Előző bejegyzés

Jön egy kisebb Africa Twin a Hondától?

2017. december 15., péntek
Spekuláció

Következő bejegyzés

A legnagyobb motortervezők, negyedik rész: Ola Stenegärd, a BMW Motorrad következő fejese

2017. december 16., szombat
BMW

Ezeket olvastad már?

Pofás kalandor: X-Lite X551 GT ADVENTURE bukósisak tartósteszt

A plexivel felszerelt, vagyis túrázásra is alkalmas sildes bukósisakok igen népszerűek manapság. Az X-Lite X551 modelljét alaposan kipróbáltuk.

Elolvasom »
Kiegészítő teszt

Senki földje: Harley-Davidson Street Rod (2017) teszt

2018. január 10., szerda

A Harley-Davidson Street Rod a márka többi modelljéhez képest pofátlanul olcsón kelleti magát. De vajon elég ez az üdvösséghez?

Elolvasom »
Made in India

Lucifer maga: Aprilia RSV4 RF olvasói teszt

2018. január 04., csütörtök

A V4-es superbike kategóriában az Aprilia messze megelőzte versenytársait. A különleges RSV4 legvadabb, RF változatáról olvasónk számol be.

Elolvasom »
Új motor teszt

Különleges élmények: BMW K1200S Schwenker dönthető oldalkocsis motor teszt

2017. december 31., vasárnap

Magyar ember építette és olyan élményeket képes adni a BMW K1200S Schwenker oldalkocsis fogat, amely semmilyen más motorhoz nem is hasonlít.

Elolvasom »
Használt motor teszt

Hirdetés

Hirdetés