Rendőri igazoltatás: a motoros jogai és kötelezettségei

Jog
2015. május 03., vasárnap - BigAdam

Tavasszal ránk másznak a rend őrei: esélyes hogy lemeszelnek és jön a rettegett igazoltatás. Nézzünk a szabályok kusza mocsarának mélyére!

Hirdetés


Cimkék: , , , , ,


Hozzászólások (12 hozzászólás)

ztaki -
Ezt a láthatósági mellényt járjuk újra körül. Mert valahol olvastam, hogy a nagymotort (tehát nem segédmotort) toló ember nem minősül gyalogosnak. Így nagymotort CSAK megfelelő jogosítvány bírtokába tolhatja az ember (de nem kötelező becsatolt bukósisakot viselnie…) Na, akkor most motoros vagyok a leállósávba motort tolva – vagy gyalogos?

Helmets on -
“Betöltött 18. életévtől és 25-35 kW motorkerékpár,” A 25 KW csak arra vonatkozik hogy minimum ilyen erős motorral kell vezetni tanulni!

Peczek -
Szerintem azon felül, hogy felsorolta a cikk a Kresz aktuális bekezdéseit, több kérdés van, amit kivesézhetünk, mert nem teljesen egyértelmű. Sorolom, pl: előre lehet- e sorolni egy kereszteżődésnél ( lámpánál ) ha: nincs párhuzamos közlekedés ( csak egy sáv van irányonként ), és záróvonal van középen? ( hosszas vita más motoros forumokon ) . Vagy: lehet motorral járdán parkolni, ok. De: a motor hogy kerül a járdára? Fel kell tolni, vagy fel lehet ugratni, vagy urambocsá, motorral lehet gurulni a járdán, amig megtalálom a parkolóhelyemet ? Egy 180 – 200 kg- os motorral ez egyáltalán nem mindegy. Vagy : udvarbeálló járdahossz közepén : odáig tolom, ( ugye csak a zebránál tudok feljutni a járdára az oldlt parkoló autók, magas járdaszegély miatt) vagy gurulhatok is? Ja, és az érdekel, mi a szabályos, nem az, hogy csinálja mindenki, a pizzafutár stb.)

Macko -
Peczek: parkolóhely keresése céljából a gyalogosok veszélyeztetése nélkül felhajthatsz a járdára. Paragrafust nem tudok, de ezt konkrétan olvastam.

Peczek -
Macko: ugye autó esetében fel sem merül, hogy toljad ( ha egyébként felmehetsz a járdára autóval ), a kerékpárt elvileg tolni kell járdán, zebrán stb. A motorról a kresz nem ìr.

Macko -
Én tudok lassabban motorozni, mint ahogy tolni lehet. 🙂 Csak halkan: a tolás fogalmában definiálva van, hogy nem járhat a motor? Mert ha ez nincs – márpedig szerintem nincs – akkor én tolni is úgy tolom, hogy csúszik a kuplung és “magától megy”. 😉

Dani -
Sziasztok, lehet buta kérdés, de sebesség/fordulatszámmérő óra kötelező a motorra? Sajnos estem egyet és összetört a műszerfal, és jelenleg csak egy led visszajelző sor van a műszerfal helyén.

Macko -
Dani: a sebességmérő szerintem igen. Vizsgán biztos – aztán hogy ezt ellenőrzi-e valaki, az már kérdés.

Dani -
vizsgára gondoltam, hogy kell, arra már meglesz az új, ellenőrzésen akkor addig remélem nem akadok fent 😀

Macko -
Vizsgán nekem még soha nem nézték meg, hogy valóban mutat-e valamit. A kamera meg nem látja a műszerfalat. 🙂

Feka -
Hali! Engem az érdekelne, hogy van nekem egy 140ccm motorom Kross, amire nincs semmi papírom és azt lehet tolnom közúton úgy, hogy nem büntetnek meg?

glava -
Gépjárművet csak arra érvényes jogosítvánnyal tolhatsz, motorkerékpár esetében még a bukósisaknak is nálad kell lennie.

Előző bejegyzés

Jubileumi Vespa: elkészült a félmilliomodik

2015. április 30., csütörtök
Termelés

Következő bejegyzés

Kis ember nagy motorral jár: Wilbers ültetett futómű teszt

2015. május 05., kedd
Tuning

Ezeket olvastad már?

Kell ennél nagyobb? Honda XL750 Transalp teszt

2023. november 14., kedd

A Honda felélesztette a legendás Transalp típust is. Soros motorral készül, mint az Afrrica Twin - de vajon hogy sikerült?

Elolvasom »
Új motor teszt

Az új világrend trónkövetelői? Benelli TRK 702 páros teszt

2023. október 18., szerda

Régóta várjuk a Benelli középkategóriás új túraenduroit. Lássuk végre, mennyire felel meg a várakozásoknak a TRK 702 párosa!

Elolvasom »
Új motor teszt

125 köbcentivel 1000 kilométeres túra 24 óra alatt

2023. október 15., vasárnap

Méghogy 1000 köbcenti alatt nincs élet? 1000 kilométert tettünk meg egy 125-ös kismotorral, és még nézelődésre is futotta közben!

Elolvasom »
Videós túrabeszámoló

Győz a Fekete Lovag: Serpentize motoros ruha bemutató

2023. szeptember 24., vasárnap

Nemrég mutattuk be a magyar Serpentize motoros ruha márkát. A kínálatból talpig feketébe öltözve kezdtünk tartóstesztbe.

Elolvasom »
Ruházat tartósteszt