Vitéz Nagyvárosi Néma Levente

Teszt: Vectrix VX-2 elektromos robogó
2011. október 28., péntek - Macko

Azok is vágyhatnak elektromos közlekedési eszközre, akiknek nincs A kategóriás jogosítványuk. Nekik készült a kisebbik Vectrix, amely elvben megfelel egy ötvenes robogónak.

Hirdetés


Cimkék: , , , ,


Hozzászólások (9 hozzászólás)

Xebulon -

 Első kerékbe is szerelhetnének egy agymotort és akkor a tapasztalatlan többség számára sokkal biztonságosabb lenne.


Kaján -

Ez így összeségében még nem az igazi.

Az ár pedig nagyon durva.


Macko -

Nem lenne ez rossz jármű. Nyilván a maga helyén kezelve.

A nagy baj valóban az árral van, no meg például a műszaki adatok között levő (remélem elírás az ameriaki honlapon, onnan vettem) 300 kisütési ciklusnyi élettartam. Az azt jelenti, hogy ha közel napi szinten használod, másfél év múlva kuka az energiatároló. Ha a VX-1-hez hasonlóan ez is 1 millió körüli összeg, akkor végképp baj van. Remélem, hogy miként a 140 Nm nyomaték vélhetően 40, úgy a 300 ciklus mondjuk 1300 helyesen. 🙂


baron -

Őszintén kérdezem, a ló nem jobb alternatíva, mint ez a jármű?


Macko -

Valahol Budapest külvárosi részén laksz (mondjuk Zugló), és a belvárosban dolgozol (mondjuk Wesselényi utca). Mind a két helyen van teremgarázs.

Járnál lóval dolgozni??? 


Indiai -

 Én az adatlaphoz szólnék hozzá.

 

Ha az akksi csak 300 töltést bír ki, akkor az valami egyszerű mélykisüthető savas akksi lesz. A motor árának tekintetében elég egyszerű megoldás. Ennyi pénzért minimum egy NiMh akksi lenne illő.

 

A nyomatéknak meg egy kicsit utána számoltam. Először is ne felejtsük el, hogy ez a nyomaték a keréken érvényes és nem egy 8-10’000-et forgó főtengelyen. A képlet a következő w=P/M (w=Omega=6,28*f, f=1/s), behelyettesítve a képletbe az jön ki, hogy  4000W-os teljesítményen a 140Nm-es nyomatékot a motor 273 percenkénti fordulatnál adja le. Ennél a kerékméretnél ez éppen 25 km/h-ás sebesség. Vagyis, valószínűleg a motor leadja ezt a nyomatékot 0-25km/h között és utána a teljesítmény állandó és a nyomaték hiperbólikusan csökken.

 

Szerintem, ha egy átlag robogónak kiszámolnánk, hogy mekkora a nyomaték a kerekén, akkor ott is hasonló érték jönne ki.


Macko -

A VX-1 műszaki adatai részletesebbek, hiszen az jóval régebbi modell. Annál sokkal kisebb a meximális nyomaték értéke, holott lényegesen nagyobb és erősebb a motor. Ugyanúgy a kerékagyon van, csak ugye mellette, mert belül nyilván nem fért volna el.

Az akkumulátorra szóban NiMH-et mondott a forgalmazó, csak ezt leírva nem találtam meg. Én esélyesebbnek érzem, hogy a 300-as kisütési ciklus-maximum lesz a rosszul írt adat. Az nem is lenne reális különben, hogy van már egy járművük, amire 1700 ciklust adnak meg, majd piacra dobnak egy olyat, ami csak 300-at tud. Plusz az ár valóban minimum egy NiMH-et valószínűsít.


Indiai -

Megnéztem a VX-1 adatlapját és valóban sokkal alacsonyabb nyomatékot ad meg (65Nm). De van egy nagyon fontos különbség, amit szintén ír az adatlap. A kerék tengelye és a motor tengelye közé beépítettek egy bolygómüvet. Így aztán az könnyen elöfurdulhat, hogy a motor valójában 5-ször, 6-szor többet forog, mint a kerék. Tehát, ha visszaszámítjuk, akkor a VX-1-es kerekén simán el tudok képzelni akár 350Nm feletti nyomatékot is. Ez viszont már arányban van a VX-2-es nyomatékával.

 

Ettöl függetlenül, azért azt gondolom, hogy elég megtévesztö a dolog.


verpe -

Városba tökéletes egy ilyen.

Nincs zaj és füst sem.


Előző bejegyzés

Tűz, kő és homok – 1. rész

2011. október 25., kedd
Túrabeszámoló

Következő bejegyzés

Tűz, kő és homok – 2. rész

2011. november 01., kedd
Túrabeszámoló

Ezeket olvastad már?

Kell ennél nagyobb? Honda XL750 Transalp teszt

2023. november 14., kedd

A Honda felélesztette a legendás Transalp típust is. Soros motorral készül, mint az Afrrica Twin - de vajon hogy sikerült?

Elolvasom »
Új motor teszt

Az új világrend trónkövetelői? Benelli TRK 702 páros teszt

2023. október 18., szerda

Régóta várjuk a Benelli középkategóriás új túraenduroit. Lássuk végre, mennyire felel meg a várakozásoknak a TRK 702 párosa!

Elolvasom »
Új motor teszt

125 köbcentivel 1000 kilométeres túra 24 óra alatt

2023. október 15., vasárnap

Méghogy 1000 köbcenti alatt nincs élet? 1000 kilométert tettünk meg egy 125-ös kismotorral, és még nézelődésre is futotta közben!

Elolvasom »
Videós túrabeszámoló

Győz a Fekete Lovag: Serpentize motoros ruha bemutató

2023. szeptember 24., vasárnap

Nemrég mutattuk be a magyar Serpentize motoros ruha márkát. A kínálatból talpig feketébe öltözve kezdtünk tartóstesztbe.

Elolvasom »
Ruházat tartósteszt