Éles mint a penge

Teszt: KTM 990 Adventure
2010. október 11., hétfő - Macko

Kevés vitatottabb márka létezik, mint az osztrák KTM. Kevesen vonják kétségbe motorjaik képességeit, azonban kritika is kevés gyártót ér annyi, mint őket. Alkalmunk nyílt megvizsgálni egyik húzómodelljüket.

Hirdetés


Cimkék: , , , , ,


Hozzászólások (17 hozzászólás)

Yoda -

Köszi Macko!

 

Végre egy KTM 990 Adventure teszt! Aztért egy igazán hosszú tartóstesztet is szívesen fogadnék a baltával faragott idomos gépről.

Hallottam, hogy a megbízhatósága nem a legtökéletesebb ennek a típusnak, ez vajon mennyire sztereotipia?


dani -

 Ezen már én is sokat gondolkodtam. Nekem műszakilag a KTM a kedvenc márkám.

De a megbízhatóságban nem csak az van benne, hogy mi, mekkora valszínűséggel romlik el, hanem az is, hogy hogyan lehet megjavítani.

Suzukihoz a sarki közértben is lehet főtengelyt venni, és a szomszéd Józsi bácsi másnapra kicseréli.

A KTM azok közé tartozik szerintem, ahol a szervizelés nem ennyire egyszerű…


MGP -

Ezt a két üzemanyag beöntőt feleslegesnek tartom. anno a DR750Big-en is két tank volt középen egy tanksapkával. Volt valami gyorscsati, simán le lehetett venni az egyik tankot. 


vilmo -

 A 990smt volt az egyik legélvezetesebb motor amit valaha próbáltam, a 990adv. közvetlenül utána van. A fenntartásával járó nyűgök és költségek igazak, ktm tulaj ismerősök megerősítették de az élmény megéri. Ha bírja a pénztárcád.


XYZ -

Nekem kifejezetten tetszik ez a gépezet.

De az elég érdekes amit olvasok nem egy helyen,hogy egy japán motorhoz könnyebb alkatrészt venni mint a szomszédban gyártott KTM-hez.(És sajnos a márkaszervizekről is elég lesújtó dolgokat hallani-olvasni.)

Egy tesztben én azért szívesen hallanék pár szót a fékről,kuplungról és sebváltóról is.Ezek azért nem elhanyagolható dolgok a használat szempontjából.

 

 


Macko -

A fékről szerintem írtam a tesztben. Alapvetően semmi bajom nem volt vele, teszi a dolgát az elvárható módon. Nem is kiemelkedően jó, nem is lehet gyengének nevezni.

A kuplung nagyon jól adagolható és kis erővel működtethető, csakúgy mint a váltó, amely szintén kis úton és erővel, precízen kapcsolható.

Tulajdonképpen ezen kezelőszervek mindegyike hozza az elvárhatót, ezért nem tértem ki rájuk részletesen a szövegben.


XYZ -

Oké.

És szervíz ügyileg(alkatrész,márkaszerviz) te miket “hallottál”?

 


Macko -

Erre nehéz válaszolni. Minden KTM tulaj ismerősömnek szoktak lenni apróbb-nagyobb gondjai, de tegyük hozzá, hogy mindegyik ki is használja a motorja képességeit.

Ha valakinek a kedves olvasók közül van személyes tapasztalata LC8 üzemeltetéssel kapcsolatban, ne habozzon megosztani velünk.

Yoda, egyébként biztosan nem zárkóznánk el egy 990 Adventure tartósteszttől sem!


galoscsabus -

Engem a fedélzeten lévő szénhidrogén mennyiségnél néha jobban érdekel a fedélzeten lévő szénhidrát mennyisége!

Ha ebben az irányban lenne a gyártók részéről kis elmozdulás

Mire gondolok: kis fedélzeti elemózsiás kosárka, automata cukorka-adagoló (akár vákuumos, mint a láncolajozó), stb…..

Jelige: “Csak nekem jó legyen”

Amúgy jó a cikk, de ez már annyira természetes és megszokott……lassan kellene már pár fikázni való írás is (esetleg BMW-s???)


XYZ -

Nem is mondasz hülyeséget.

Össze kéne engedni az Onroad-on a KTM-et a GS-el.

Szerintem jó kis összehasonlító teszt lenne belőle!


Macko -

Ez például a Motorozz.hu oldalon örökös beszédtéma. Folyton megy a heccelődés, hogy melyik motor a jobb.

A magam részéről nem tenném egymás mellé a két motort, ugyanis eléggé eltér a felhasználási területük. Nyilván a GS-sel is lehet offroadozni (ezért van például gyári endúróiskola mellé), de terepképességeiben valljuk meg, jelentősen elmarad a 990 Adv. mögött. Ezt az elmaradást viszont aszfalton bőségesen visszahozza – bár az LC8-as blokk dinamikája még a legújabb boxer erőforrást is nagyon kemény próba elé állítja.

Tehát azt mondanám, aki motorozásának legfeljebb 5-10%-át szándékozik terepen megtenni, viszont sokat megy szerpentinezni, jobban jár a bajor motorral. Akit viszont komolyan érdekel az offroad, nem akar lemondani a hosszú túrákról sem, de csak egy motort tud tartani, az mindenképpen keressen meg egy KTM kereskedést.


Yoda -

 ez az utolsó hozzászólás eléggé feltette a pontot az I-re.  Rövid tömör, s amire nekem szükségem volt, azt megkaptam belőle, mint válasz!


FeR1 -

Az LC8as blokk akart lenni. Az RC8ast nem hinném, hogy szerpentinen megofgná a GS:)


Reiter Zsolt -

Szerintem egész jól összefoglalja Mackó ennek a motornak a lényegét. Annyit tennék hozzá, hogy a minden paraméterében nagy skálán állítható első futóművet (amely egyébiránt egy brutál versenytechnika  48-as belsőcső-átmérővel) néhány mozdulattal szépen fel lehet keményíteni.

Ami pedig a KTM LC8 és a GS összehasonlító tesztjét illeti, született már egy ilyen jellegű írás, bár nem az alapmodellekről, de talán mégis érdekes lehet. Fogadjátok szeretettel

 

http://www.onroad.hu/motor/bemutato/1239/


Macko -

Csúnya hiba volt, javítottam.

Köszi!


FeR1 -

Ha nagyot álmodok, akkor ez a motor benne a főszereplő. Ha kicsit a földhöz közelebb akarok lenni, akkor pedig a 660-as Ténéré.

Az alkatrész árak és a javítás/fenntartás költségei riasztóak az én szememnek, de szívesen bevállalnék egy ilyen motort, csak, hogy személyes véleményt alkothassak a sztereotípiákkal szemben.

Ha a Ready to Race filozófia magában hordozza a versenyeken jelen lévő szerelőcsapatot és a sok szponzort is, ami az átlagtúrázónak nem adatik meg, akkor nekem elég lenne, ha Ready to Ride lenne a motor és kevésbé kihegyezve nyugisan elgurulnék vele:)


zoop -

2006-os, 990-em van, sima verzió. Alapvetően egyetértek a cikk írójával, csak egy – két dolgot tennék hozzá:

190 magas vagyok, de nekem kényelmesebb patkára tett lábbal megállnom, mivel az aszfalt messze van (már ha van). A kormányt kellett csak 3 cm-es emelővel megtoldanom, hogy állva is tudjam használni a gépet.

A fék nem az igazi, az “S” verzió ABS nélküli rendszere szerintem adagolhatóbb és közvetlenebb. Igaz az enyémben nem gyári az első betét. 

Terepen tényleg nem sok ellenfele van érzésre, csak gumi és bátorság kérdése a dolog. A mély, agyagos sár lehet gond, illetve az abból való távozás.  Viszont könnyú felállítani az első 2-3 alkalommal. A gumira visszatérve, nekem azt tanácsolták a márkaszervízben, hogy csak két – három típusú gumival próbálkozzak, mert 200 kg-os motorra, ami 200 felett megy, nem érdemes mindenfélét felrakni.

Fogyasztás tényleg 5,5-től felfelé ment, használattól függően.

Időnként a benzin-szintjelző tényleg hiányzik, de ha a lámpa világít, akkor úgyis sürgősen üzemanyag után kell nézni.

A GS-hez képest aszfalton tényleg hátrányban van kezelhetőség szempontjából, de terepen sem egy súlycsoport a két gép. Itt viszont a KTM van egyértelmű előnyben, pedig súlyra nincs igazából nagy különbség a két gép között (sima GS).

A fűzött kerekek javíthatók, újra küllőzhetőek, a felni görgőzhető, ami igen nagy előny, egy kisebb sérülés után. Ezzel a szervízelhetőségi pozitívumok végére is értünk. A motorhoz hozzáférni csak a teljes burkolat és a tankok eltávolításával lehetséges. Sajnos a kelleténél sokkal többször kellett eddig a szervízt meglátogatnom, de ami igaz, tolnom csak egyszer, és csak az utolsó 100 méteren. Viszont pl. repedt el az olajleeresztő csavar (alu) egy vidéki KTM szervíz udvarára érve.

De hogy ne vegyem el a kedvét mindenkinek a géptől, elárulom, be lehet tolni lemerült aksival is, csak némi kondira, egy jó és maximálisan elkötelezett segítőre, illetve szilárd burkolatra van szükség. És már csak futni kell, és dobni egy 6.-kat, persze azért megfelelő ütemérzékre és sebességre azért szükség van. :)  


Előző bejegyzés

A betolakodó árnyéka

2010. október 08., péntek
Teszt: Honda VT750S a Suzuki VZ800 ellen

Következő bejegyzés

Interjú a dízel MZ készítőjével

2010. október 15., péntek
dMZ

Ezeket olvastad már?

Kell ennél nagyobb? Honda XL750 Transalp teszt

2023. november 14., kedd

A Honda felélesztette a legendás Transalp típust is. Soros motorral készül, mint az Afrrica Twin - de vajon hogy sikerült?

Elolvasom »
Új motor teszt

Az új világrend trónkövetelői? Benelli TRK 702 páros teszt

2023. október 18., szerda

Régóta várjuk a Benelli középkategóriás új túraenduroit. Lássuk végre, mennyire felel meg a várakozásoknak a TRK 702 párosa!

Elolvasom »
Új motor teszt

125 köbcentivel 1000 kilométeres túra 24 óra alatt

2023. október 15., vasárnap

Méghogy 1000 köbcenti alatt nincs élet? 1000 kilométert tettünk meg egy 125-ös kismotorral, és még nézelődésre is futotta közben!

Elolvasom »
Videós túrabeszámoló

Győz a Fekete Lovag: Serpentize motoros ruha bemutató

2023. szeptember 24., vasárnap

Nemrég mutattuk be a magyar Serpentize motoros ruha márkát. A kínálatból talpig feketébe öltözve kezdtünk tartóstesztbe.

Elolvasom »
Ruházat tartósteszt