Motorszerviz otthon a garázsban

Szerviz
2010. november 05., péntek - Macko

Alapvető időszakos karbantartásokat otthon is elvégezhetünk kedvenc motorkerékpárunkon. Aki kedvet érez hozzá, annak igyekszünk segíteni.

Hirdetés


Cimkék: , ,


Hozzászólások (39 hozzászólás)

Kalpeti -

Jól értem a video lényegét? Ha van egy szakképzett motorszerelő haverunk, mint Eko, akkor az illetőt nyugodtan megkérhetjük hogy jöjjön el a garázsunkba és barkácsmegoldások segítségével végezze el a munkát? Hmmm-hmmm. Ugye nem arra akarjuk bíztatni a kedves motorosokat, hogy hagyják a francba a szakszervizeket nyugodtan barkácsolgassanak a vasunkon a sufniban?


Moto-Cat -

Hol látsz te itt barkácsolást? Azért nagyon sokan vagyunk, akik az alap dolgokat, mint olaj- és különböző folyadékok cseréjét, illetve különböző beállításokat otthon is meg tudunk csinálni, mert van szervizkönyvünk, szerszámunk és affinitásunk a dologhoz.

De barkácsolni! Azt már nem. Szerelni igen.

Köszönjük a videót. Bár elég típusspecifikus, mit hogyan kell megcsinálni egy vason. Az enyémen két olajleeresztő csavar van. Stb. Szelepbeállításhoz meg ‘csak’ az ülést, meg a tankot kell levenni… Jó játék.

Én nem hinném, hogy ennek a videónak a hatására, aki eddig sem érzett elhivatottságot, hogy maga végezzen el bármit is a motorján, majd most fog. Lelke rajta. Én sem álltam volna neki a motorom teljes szervizének, ha nem lett volna egy szerelő, akivel konzultáltam komolyabb dolgok elvégzése előtt.

Még egyszer köszi, hogy láthattam, hogyan kell egy BMW-n megcsinálni ezeket.


bundas113 -

Miért ne lehetne otthon megcsinálni alap dolgokat, ha van hozzá hely, szerszám, meg esetleg tudás is? Nem igazán értem a fennakadás tárgyát, na mindegy.

Egy kivétel van: ha még garanciális a motor, mert akkor az otthoni javítások a garancia elvesztését okozzák általában.


eko -

Direkt nem szerepelnek a filmen a BMW specifikus dolgok.

(mit hogyan kell megbontani amíg eljutunk a légszűrőházig, hátsó hajtásban olajcsere, stb.)

Itt egy normál olajcserét látsz kompakt olajszűrővel, ill. egy szelephézag állítást himbás vezérműnél.

Azért egy boxeren csináltuk, mert a kilógó hengerek miatt jól fotózható.

Ha egy Yamaha SRX 400 3VN típusú motoron csináltuk volna, akkor sem látnád az ülés és a tank levételét.

Remélem bemutatásra kerülhet egy emelőtőkés szelepállítás is egy szárazkarteres motoron.

A Yamahás videóban pedig már láthattad, hogy milyen egy papírbetétes olajszűrő cseréje.

 

Aki ezeket nem tudja adaptálni a saját motorjához, az valóban ne is kezdjen neki!

A többiek viszont bátran belevághatnak, de javaslom, hogy első alkalommal legyen mellette egy tapasztaltabb ismerőse,

aki csak nézi és segít kijavítani a hibákat. Így legközelebb már egyedül is megy. 

Természetesen vannak olyan müveletek amelyekhez nem érdemes beszerezni a drága célszerszámokat, ezekhez továbbra is fel kell keresnünk a márkaszervizt,
valamint szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy azért nem kis felelősséget is a nyakába vesz aki belefog.  Gondoljunk csak egy – figyelmetlenség okán – nem, vagy nem kellően meghúzott csavarra.

 


Zolikv -

Azért megnézném azt is, amikor Mackó kerékpárt szerel a bömbös meg lóg a gerendáról :))))

Viccet félretéve, lenne egy észrevételem, ami már a múltkori, dízel motoros videótoknál is nagyon zavaró volt, mégpedig az, hogy sokszor nagyon halkan hallani az interjú alanyát. Ha felhangosítom, meg Mackó üvölt bele hirtelen. Máskor dugd egy picit jobban a szájába a mikrofont, hagy lehessen hallani, mit mond az illető.


XYZ -

Szeretem nézni ahogy motort bütyköl egy szaki.

Én inkább nem nyúlok hozzá ilyen szinten,szakemberre bízom.


PePe-VFR -

Nagyon jó, nagyon tetszik a video is! Szuper!!! Gratulálok!

Szinkron tesztert kérek karácsonyra


TeeJay -

Videó: Mackó, Eko, süt a fejetekről, hogy degeszre nevettétek magatok előtte, közben…

Szervíz otthon: én úgy vettem észre, egyre kevésbé van erre igény, változunk mi is. Pl. engem érdekel a motorszerelés, de annyira már nem, hogy a) beruházzak eszközökre, b) ténylegesen csináljam is. Viszont egy ilyen videó kb. a “motoros pornográfia” kategória, imádom.

Egyébként az otthoni szervízelésre az EU szándékai szerint egyre kevesebb lehetőség lesz. Az új ajánlások szerint, 2018-tól forgalomba helyezett motorokra kötelező lenne az adatgyűjtő/diagnosztikai rendszer, ami egyes fődarabok megbontását is érzékelné, s tiltaná a motor indítását – csak szervízben lehetne célszámítógéppel vezérelni a motorba épített eszközt.


eko -

Valóban volt jókedv, móka, kacagás.

De igyekeztem palástólni. ùgy lászik rosszul.. 

 

Szervizkényszer: Ez csak azt jelentené, hogy még drágább célszerszámokat (diagnosztikai eszköz) kell beszerezni a javításhoz. Ez a tendencia már régóta megfigyelhetö. 


R850R -

Olajcsere: hol tudom leadni a fáradt olajat? Valahol olvastam, hogy benzinkúton kötelesek bevenni. Ez igaz? Az én motromhoz nem jó az általános olajszűrő lecsavaró eszköz, mert süllyesztett a szűrő. Hol lehet olyat kapni, amit mutattok? Az egyszer használatos alátét hol szerezhető be?


R850R -

Ja és ajánlom mindenkinek a Haynes manuálokat, abban lépésről-lépésre, képekkel le van írva a legtöbb karbantartási művelet mikéntje, sokféle márkához és típushoz. A segítségével minimális műszaki érzékkel egyedül is neki lehet állni.


Helmets on -

Olajcseréhez ilyen kütyü nekem se ártana mert akkor nem tudom otthon lecserélni az olajat..

Szeleppel meg nem fogok vacakolni.

Annyira ritkán kell ellenőrízni (nem megyek annyi km-t) hogy nem megéri szakemberrel végeztetni..

 


Macko -

Teejay, a legutolsó a vágyaim között, hogy Ekoval egy pornófilmben szerepeljek. Még ha motoros, akkor sem!

 

A leeresztett olajat azóta a garázsban tárolom, holnap próbaképpen leviszem a legközelebbi kútra, kiderül, valóban beveszik-e! Én is úgy tudom, hogy kötelesek. Beszámolok az eredményről!


JoeThanks -

Minden benzinkúton van – a kommunálison kívül - ”veszélyes hulladék” nevű kuka. Egyszerűen oda kell bedobni.


PePe-VFR -

“R850R: Az én motromhoz nem jó az általános olajszűrő lecsavaró eszköz, mert süllyesztett a szűrő. Hol lehet olyat kapni, amit mutattok? “

 

szia, én utoljára ilyet a Louis katalógusban láttam:

http://www.louis.de/_30e003bbc9614857b291ae02cf88bd4ff9/index.php?topic=artnr&artnr=10003407


eko -
Rengeteg helyen

lehet olajszűrő leszedő szerszámot kapni, mint ahogy tömítő alátétre is

ez csak egy példa

amit a gugli feldobott..




Feri -

Olajszűrő leszedő szerszámot szerszámboltban lehet kapni. Beta stb…., de vettem már motorosboltban is. Pl. a BMW-hez az Euromotorban.

Eco és Mackó !

Távol álljon tőlem a kötözködés csak a javító szándék vezérel.

Óriási hiba, hogy a szelephézag állító csavar kontra anyáját miután nyomatékkulcsal lehúzzátok akkor nem ellenőrzitek újra a hézagot. Nagyon  gyakran forgatja magával a kontra anya az állító csavart is ezáltal csökken a szelephézag.

Ha elsiklottam felette akkor elnézést kérek, csak a bajt szeretném megelőzni.

Javítsátok ki ezt valahogy ha egyetértetek velem. 


eko -

A kontraanyát már előzőleg meghúztuk (látszik a videón.)

A nyomatékkulccsal csak a végleges nyomaték lett beállítva. Ilyenkor már nem szokott elállítódni.
Persze az ellenőrzés sosem árt.
 


markaszerviz -

Részemről nem kérdés, hogy célszerű-e értenie egy motorosnak a gép ajánlott karbantartásához. Nekem ez épp úgy “motorozás” mint széles úton gondtalanul nyelni a szelet. Ez messze áll minden barkácsolástól, de azt azért áruljátok el, tényleg minden esetben ugrik a garancia, ha én cserlem le otthon az olajat? Érthetőnek tűnne, de amikor a checklist-et előbb írják tele pipával mintsem végigszervizelnék a járgányt… Kénytelenek vagyunk olyan szervízekre bíznunk legfontosabb tárgyunkat, ahol csak minden 2. alkalommal cserélnek olajat, vagy cserélnek, csak épp ne tudd meg mi van a Castrol-os, Repsol-os flakonban(még ha rajt is a bontatlan kupak)?

Kell a márkaszerviz, de nekem elég, ha akkor segítenek, ha valami gond van a géppel(ilyenkor lehet legkevésbé számítani rájuk)? Lemosni, fékbetétet cserélni és előre betervezett feladatokat elvégezni, álltalában úgy vannak megépítve, hogy azt legyen a legkönnyebb elvégeni, mégis sokat kelljen érte fizetni.

Másik rögeszmém: kinek a motorját szerelnéd nagyobb gonddal, a magadét, vagy egy vad idegenét? Valamit elvégezni(tetni) lehet, de gondosan, törődni a motoroddal csak magad tudsz, ehhez szorgalom kell, ami túlmutat azon amit elvárhatsz egy szervíztől, de a motorod viszont nagyon igényli.

A lényeg, hogy kell a téjékoztatás, tájékozódás, és Mackó, Eko, osszátok a műszaki tudást, nagy a szükség rá.


XYZ -

Sajna a kamu olaj-szűrő-stb. cserék nem ritkák,nálunk a márkaszervíz csak akkor tuti ha “csókos” vagy.A horror óradíjat már nem is említem.

És sok helyen nem is lehetsz ott a motorod mellett mikor szervizelik.Ami már eleve necces nálam.


Athlonator -

Sziasztok! Már régóta kisérem figyelemmel az onroad tevékenységeit és hát  mit mondjak?….K…va jól csináljátok. Nagyon örülök, hogy van egy ilyen oldal, aki ezekkel a dolgokkal is foglalkozik. Ebben azt hiszem, hogy egyediek vagytok. Nagyon tetszik a szereléses videó. Szereintem ebbe a világba egyre nagyobb igény van rá, hogy ezeket a műveleteket otthon véhezzük el.

Nem sok mindenkit ismerek, aki meg lenne elégedve a márkaszervizekkel.

És már sajnos elmentünk odáig, hogy mindenkiben szájhúzást eredményez a márkaszervíz gondolata is.  A becsületes márkaszervizek sajnálatára.

Nekem is van ezzel kapcsolatban rosz tapasztalatom. És ami mindig megmosolyogtat, hogy ugyebár a márkaszervíz gondos kezei alatt érvényes a garancia. Mi otthon szelephézag állítást, teleszkópszimeringcsrét stb. tehát kisebb műveleteket, magunknak csináljuk. És hát mit mondjak…? Jobban megbízom a mi munkánkban. A másik dolog, hogy szeretünk butykölni. Én úgy tartom, hogy egy igazi motorosnak ismernie kell  enyire a vasát és belelátni sokminenbe.Persze azt nem szabad elfejteni, hogy vannak dolgok, amikor jó ha ott van egy hozább értő ember.

Remélem Ebbő az EU-s baromságból nem lesz semmi.

Köszönöm. hogy megcsináltátok ezt a videót!

Szerintem sokak tanulnak belőle.


markaszerviz -

Maximálisan és én is úgy tartom 🙂

Szereljetek szét minél több vasat Ekoval, persze, csak ha neki is van kedve… Sokunk olvas, néz szívesen ilyeneket és még a részleteket sem kell átugornotok, illetve kisebb volumenű bütykölgetések is említésre méltóak lehetnek…

Bemutathatnátok szerelési anyagokat, szerszámokat, tömítéseket;

Kerékcsapágycserét, fékbetét, fékcső(aki fémre szeretné cserélni)

Elektronikai alkatrészek és kiegészítők: akksi, kiegészítőfény, navigáció, riasztó…

Állagmegóvó technikák: bevonatok, fóliák, bőrborítás…

Otthoni, vagy túra közbeni defektjavítás, gumicsere…

Sok jó téma lenne télire, ha pedig olyat említettem, ami megvolt, elnézést… és köszi még1x a cikket!


dani -

 Köszönjük a dícsérő szavakat. 

Tervezünk a jövőben egy összefogottabb, nagyobb, ilyen videós, tanácsos projektet, remélem összejön.


Macko -

Terveink vannak gazdagon. A vezetéstechnikai sorozatot is szeretnénk megcsinálni, és ezt a megkezdett utat is tovább járni.

Márk, mondjuk az állagmegóvó fortélyokat nem tudjuk az én motoromon bemutatni. Egyik barátom írta, hogy a videón biztosan nem az én motorom szerepel, túl tiszta…

 

Egyébként az ilyen szerelős videók biztos hogy nem váltják ki a szervizeket, a vezetéstechnikai sorozat pedig nem tudja helyettesíteni a tréningeken való részvételt. Azonban az érdeklődőknek nyújthatnak némi segítséget, és ez már bőven elegendő!


Karesz -

Én is szívesen nézem az ilyen szerelgetős videókat!

Amit tudok elvégzem én is magamnak.

Néhány látogatás a márkaszervízben meggyőzött arról, hogy amit lehet, azt magamnak ajánlott elvégeznem. Ott nem is a hozzáértés, hanem inkább a hozzáállás volt a gond.

(Még mielőtt valaki azt mondaná, persze, mert Hyosung szervíz, ugyanez a szervíz volt a Benelli, Triumph, Moto-Guzzi márkák szervíze is.)

Legutóbb a hátsó kerékben, a szimeringek és csapágyak cseréje történt meg otthon a garázsban.

http://www.sportmotor.hu/motoros_kepek/motor/

Pont aktuális lenne a szelephézag ellenőrzés, valószínűleg már az első állítás is(48000km, eddig még nem kellett), csak a motoromban a lapkás megoldás van.

A ServiceManualban szépen le van írva (Angolul) illusztrációkkal, hogyan kell elvégezni, de jó lenne látni előbb folyamatában is.

Mondjuk úgy érzem, hogy itt is inkább a megfelelő méretű lapka kiválasztásával lenne gondom.

Elsőre lehet, hogy inkább tapasztalt emberkére bízom ezt a munkát.

Szóval hajrá! Minél több ilyen videót!


magyarmotoros -

szuper.nagyon tetszett,a legjobbak vagytok!


krisz .j -

Sziasztok!

némi adalék anyag:

http://www.youtube.com/watch?v=0nKaGEMLZjs

 

http://www.youtube.com/watch?v=40sJjXU62xU&p=3D550EC4E8E5BF7D&playnext=1&index=3

ezenkívül rengeteg “házi vákkummérő műszer” vann fent a neten.

 

 

 

 

 

–>

R850R -

Szia Mackó!

Mi lett végül az olajjal? Sikerült a benzinkúton leadni? 


Macko -

Nyakon vágott az influenza, azóta én a szobában, az olaj meg a garázsban.

Holnap már megmozdulok reményeim szerint.


Mukesz88 -

 Sziasztok!

 

Egy fontos kérdésem lenne amire sajna nem tudom a választ mert még nem jutottam el arra szerelési szintre, hogy ezeket állítgassam. Nos a karbi szinkronról lenne szó, minden tiszta minden világos a videón látottakból csak egy vmi nem h melyikhez melyiket szinkronizáljam?

Szval ha az eggyik alacsonyabban van ahoz a magasabban lévőt vagy fordítva vagy esetleg van ennek egy spec értéke? Esetleg egy átfogó okítást kérhetek vkitől?

 

A motor amiről szó lenne egy suzuki bandit 600N 1997. nem régen vásároltam és felujjítás alatt áll éppen…

 

 

A válaszokat és a egítséget előre is köszönöm…

 

Tisztelettel

Peti


eko -

Szia!

Négyhengeres motornál úgy célszerű, hogy kijelölsz egy referencia karbit, (mindegy melyiket) és ahhoz állítod a többit.
Tehát ha mondjuk az egyes hengert veszed referenciának, akkor ahhoz ne nyúlj, hanem a többit állítsd hozzá. Azt látni fogod, hogy merre kell állítani. Nincs jelentősége, hogy az 1-es henger épp a legalacsonyabb, vagy a legmagasabb értéket mutatja-e.
Szinkronizálás végén csak egy dolgot kell még leellenőrizni. Nevezetesen, hogy visszaengedett gáznál minden henger fojtószelepe felütközzön az állítócsavarján! Ezt ellenőrizd a kormány mindkét végállásában is. Így biztos szép stabil alapjáratod és kevés vibrációval dolgozó motorod lesz.


Mukesz88 -

 Szia!

 

Köszönöm a gyors választ, értem csak annyi lennye még a kérdésem, rendben, hogy kiválasztok egy referencia karbit de láttam különböző mérőmüszereken, hogy a ,,15-20,, -as mérőérték- vákumérték a megfelelő… szval ebben nem vagyok biztos, hogy mennyi a megfelelő érték a referencia karbinál is? 

 

Köszönöm

 

Peti


eko -

Motorja válogatja, hogy milyen értéket látsz.
Szinkronnál a megengedett max eltérés a lényeg, nem a megjelenített érték. Persze ha valamiért túl kicsi a vákuum annak valamilyen mechanikus oka van, de az ilyen motor erre indítási problémával, csökkent teljesítménnyel amúgy is figyelmeztet.
Szóval csak arra figyelj, hogy az alapjárati fordulatszám megfelelő legyen és minden fordulaton a lehető legkisebb legyen az eltérés. Más dolgod nincs.


Mukesz88 -

 Szia

 

OKés rendben mostmár 100%ban tiszta a dolog!

 

 

Köszönöm szépen.

 

Szép napot


Mukesz88 -

 Szia, 

 

Ne haragudj, hogy zavarlak megint csak az előző kérdéseim alapján bízom benne, hogy ebben is segíteni fogsz nekem lenne 3 kérdésem.

1: szelephézag állításánál a szervíz könyvet követve amikor a vezérmű tengely a megfelelő pozicíóban van, tudom eggyenként állítani a szelephézagot minden egyes szelepnél értve vagy van ennek vmi alapszabálya… ?

2:A szelephézagnál megvan adva a távolsági érték: be: 0.10mm-0.15mm között. Ki:0.18mm-0.23mm között

na szval melyik a jobb,,választás” a kisebb vagy ha a nagyobbra állítom vagy a kettö közé? 

3: A karbit kitakarítottam 100%ig és a ,,pilot screw- ami sztem a benzin mennyiségét szabályozza megszámoltam amikor szétszedtem 7 teljes fordulat volt kifelé csavarva, kisebb nagyobb eltéréssel, na szval a kérdésem a gépkönyvben 1 7/8-kicsavarás van megadva, nos ez mennyi az annyi? Mennyit kell nekem akkor kifelé csavarni teljes behajtás után? Egy teljes és 7/8 ad.

 

Lehet, hogy én nem értem ezt a dolgot, de bocsi ha értetlenkedek de gyenge voltam matekból.

 

Ha van időd és energiád nagyon megköszönném a válaszaidat.

 

Tisztelettel

 

Peti 


eko -

1: Az gyújtás utáni felső holtponton levő henger összes szelepét tudod ellenőrizni. De csak annál a hengernél.
2: A kettő közé.
3:Nem ismerem a Banditnál az előírásokat. Azt javaslom, ha jól működött, akkor oda állítsd vissza ahol volt, majd menj el vele egy műszeres beállításra. Ezzel a későbbiekben akár litereket is spórolhatsz a fogyasztáson.

 


Mukesz88 -

 Szia,

 

ahha értem, megnéztem végig gondoltam, szval nem lesz gond. 

 

A befelé szelepeknél sajna nem tudom beállítani a két érték közé mert a hézagolóm nem teszi ezt lehetővé. A gyári érték az 0.1-0.15ig na vagy 0.1 et vagy 0.15öt tudok beállítani.

 

szted melyik a ,,jobb” ha a nagyobbra teszem vagy a kisebbre?

vagy nemt tudom, hogy mit csináljak…

 

Köszi

 

Peti

 

 

 

 

 


eko -

 Ha egy picit jobban szorul a 0,15-ös, mint az ideális, akkor jó lesz.


Mukesz88 -

 Szia

 

rendben na végülis beszereztem egy normális hézagolót ugyh meg eltt oldva a dolog és kszen is vagyok még várok egy két alkatrészre és már indítom is… 

 

köszi a segítséget…

 

Peti


Előző bejegyzés

Nagy Ibrahim, a városlakó

2010. november 03., szerda
Olvasói teszt

Következő bejegyzés

Devils Börze

2010. november 11., csütörtök
Devils Börze

Ezeket olvastad már?

Kell ennél nagyobb? Honda XL750 Transalp teszt

2023. november 14., kedd

A Honda felélesztette a legendás Transalp típust is. Soros motorral készül, mint az Afrrica Twin - de vajon hogy sikerült?

Elolvasom »
Új motor teszt

Az új világrend trónkövetelői? Benelli TRK 702 páros teszt

2023. október 18., szerda

Régóta várjuk a Benelli középkategóriás új túraenduroit. Lássuk végre, mennyire felel meg a várakozásoknak a TRK 702 párosa!

Elolvasom »
Új motor teszt

125 köbcentivel 1000 kilométeres túra 24 óra alatt

2023. október 15., vasárnap

Méghogy 1000 köbcenti alatt nincs élet? 1000 kilométert tettünk meg egy 125-ös kismotorral, és még nézelődésre is futotta közben!

Elolvasom »
Videós túrabeszámoló

Győz a Fekete Lovag: Serpentize motoros ruha bemutató

2023. szeptember 24., vasárnap

Nemrég mutattuk be a magyar Serpentize motoros ruha márkát. A kínálatból talpig feketébe öltözve kezdtünk tartóstesztbe.

Elolvasom »
Ruházat tartósteszt