10 indok a bukósisak viselése ellen

Top10

rnie | 2009. november 3. kedd

10 érv, hogy miért nem jó döntés zárt sisakban motorozni. Ne keress kifogást, mi tálaljuk!

Milliónyi motoros nem tévedhet...A motoros média, melynek képviselői gyakran a bor fogyasztását a víz prédikálásával párosítják, nagy gyakorisággal hozzák fel újra a biztonság, szabálykövetés témáját. Mindannyian tudjuk, hogy az egykerekező betyárok, a nótorius szabálysértők, védőruha nélkül száguldozó szervdonorok gyakran közülük, akarom mondani közülünk kerülnek ki. Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Egy sportmotoron egyikőnk sem tartja be a kreszt, melegben pedig csak a fotózás kedvéért bújunk teljes bőrfelszerelésbe. A zárt sisakok viselése mellett folyamatosan kampányolunk mi is, de érthető okokból, ezek viselése még mindig nem terjedt el teljesen. Ne keress kifogást, mi megtesszük helyetted is.

Íme a 10 legjobb érv a zárt sisak viselése ellen:

1. A kezdődő süketség jó kifogás arra, hogy szelektív hallást szimulálj. A menetszél egyébként is az egyik legkomolyabb terhelés a fülnek, fordítsuk saját hasznunkra a károsodást. Amit nem hallasz meg, azzal nem kell foglalkoznod, ez akár egy sikeres kapcsolat titka is lehet. 

2. Zárt sisakban nem lehet dohányozni. Megállni egy cigi miatt, örökös probléma. Ha nincs sisak, nem kell megállni. A cigit amúgy is koporsószögnek tartják, de ne legyél kispályás, az igazán vagányok szembe néznek a halállal. A sisak hiánya férfias, hiszen azonnal meghalsz egy balesetben, nem kell évtizedekig szívni.

3. Nem ehetsz és nem ihatsz sisakban. Ez meglehetősen kellemetlen, hiszen azért élünk, hogy együnk, és a motorozás leggyakoribb úticélja is egy étterem. Ugye te sem akarsz éhesen érkezni? Már induláskor gondolj a hasadra, és a nyitott sisakod húzd a fejedre. A hasadra jobban kell vigyázni, az éhség több áldozatot szed, mint a motoros balesetek.

Rajtad is legalább ilyen hülyén áll...

4. Egy igazán divatos napszemüveg nehezen megy be a sisak alá, így mindenféle gnóm cuccot kell hordanod. Szerencsére ezt a komolyabb gyártók is felismerték, így már több tízezért is vehetsz olyan szemüveget, mint amit az utcai árusok kínálnak. Ne hagyd magad átverni, egy jó napszemüveg megvéd a bogaraktól, és jól is néz ki rajtad. A fejedre elég egy krómbili, ha nagy baj van, megvéd az is!

5. Nem tudod az orrod túrkálni és sisakot hordani egyszerre. Bocs, de választanod kell. Nincs idegesítőbb annál, mikor egy fika lóg ki az orrodból és nem tudod kiszedni. Ezért megállni? Ugyan, hordj normális nyitott sisakot, és könyékig túrkálhatsz az orrodban.

6. Telefon, ez egy erős érv. Órákig motorozol, és közben elérhetetlen vagy. Kihangosítod, dugdosod a sisak alá, de nem nehéz belátni, kényelmetlen, mint ahogy a headsetek csúszkáló hangszórója és mindig útban levő mikrofonja. Az élet fontos kérdései (Halló, hallasz? Merre vagy? Mi van veled?) megválaszolatlanok maradnak, ha téged megint nem lehet elérni. Válassz sisakot okosan, és bármikor felveheted a telefont, anélkül, hogy a kapkodásban leejtenéd a sisakod, vagy úgy néznél ki, mint egy szerencsétlen flótás.

7. Kiváló kifogás a zárt sisak viselése ellen, hogy igazán nincs mit vesztened. Utálod a munkád, a kollégáid, a feleséged, mert megcsal, a gyerekeid szipuznak… Mi lehet ennél is lejjebb? Ó igen. Balesetet szenvedsz és túléled, így élőben felügyelheted a miközben felépülsz, ahogy a feleséged üzleti megbeszélést tart a kollégáddal a hálószobában. 

Te sem tennéd tönkre a hajad a sisak miatt, ugye?

8. Amikor nem alszod el a hajad, akkor különösen érdemes okosan dönteni. Végre minden klappol, jól nézel ki, jól érzed magad, még friss a göndör a fürtjeidben, és ezt elrontanád a sisakkal? Légy észnél, egy könnyű félsisak is megteszi, és a hajad is bírja.

9. A látás. Zárt sisakban motorozni, és közben elfogadni a csökkentett látóteret, ez meglehetősen komoly kompromisszum. De van itt még valami! Nem csak, hogy te nem látsz, de téged sem látnak! Elköltöttél milliókat motorra és ruhára, igenis büszkén vállalhatod, hogy a válságos időszakban is sikeres vagy, több, mint az átlag. Márpedig zárt sisakban, a tükrös plexi mögött te sem vagy több náluk.

Ő már nevezett a Darwin-díjra, de még ez sem ment neki...

10. Végül, de nem utolsósorban a legjobb indok arra, hogyne viselj sisakot, az az, hogy te is tisztában vagy vele, a genetikai állományod abszolút semmilyen értékkel nem bír az emberi faj fenn-maradásának szempontjából. Ezt belátva, a darwini eszmét követve, a legnagyobb jóság, amit az emberi fajjal tehetsz, hogy feláldozod magad. Addig is azonban, amíg sikerrel jársz, érdemes egy sterilizációs műtétet is végrehajtani, nehogy balesetet szenvedjen nemes törekvésed.

 

Nos ennyit mára a tudomány és technika világából, sajnos a fenti példák nem teljesen újságírói kitalációk, a világ nagyobb részében a sisak viselése még mindig luxus vagy szükséges kötelező rossz. Nem nehéz ezt magunkon sem észrevenni, baráti társaságomban is mélységes felháborodás kísérte a horvát rendőr döntését, miszerint mindenki visszafordul sisakért, mert a derékon viselt felfújt úszógumi még náluk sem elfogadott védelem, legalábbis a külföldiektől. Kihagytunk valamit? Melyek a ti érveitek a zárt sisakok ellen?

Tetszik?

Olvastad már?

Mutatvány
Travis Pastrana sosem volt normális, de mi pont ezért szeretjük. Nemrégiben két meghökkentő mutatvánnyal gazdagította bolondozásainak sorát.
Statisztika
Nem is olyan régen beszámoltunk az egyik legnagyobb európai piac motorértékesítési adatairól. Azok a számok nevetségesek az indiai értékesítésekhez képest.

Szólj hozzá!